V soboto, 21. maja 2022,  smo se z učenci in učenkami planinske skupine UKMARkacija odpravili  na planinski pohod v Postojnsko jamo.

Zbrali smo se ob 9.15 na železniški postaji v Kopru in se z avtobusom odpeljali do Divače, nato smo pot nadaljevali z vlakom do Postojne. Vožnja je bila za učence pravo doživetje. Skozi okna smo opazovali naravo in vsi učenci so z navdušenjem v kabini strojevodje spremljali upravljanja vlaka. Po uri vožnje smo z vlakom prispeli v Postojno. Na bližnji zelenici smo pomalicali, se razgibali in se nato sprehodili skozi mesto do Postojnske jame.

Tam nas je pričakala vodička, ki  nas je popeljala v Proteusovo jamo z Vivarijem, ki se nahaja v bližini vhoda v Postojnsko jamo.

Lani smo bili edini obiskovalci Postojnske jame, letos pa je bilo veliko turistov, ki so si ogledovali naše znamenitosti. Oblečeni  smo bili v topla oblačila, saj je temperatura na termometru kazala 10 stopinj celzija.  Ogledali smo si simbol Postojnske jame, človeško ribico in ostale žuželke, ki živijo v jami. Pot smo nadaljevali z obiskom veličastne Postojnske jame. V notranjost jame smo se popeljali z električnim vlakcem, kar je bilo pravo doživetje. Pred nami so se razprostirali čudoviti kapniki in številne dvorane, ki krasijo jamo.  Po prihodu  iz jame smo  si v  bližnjem parku najprej  privoščili prigrizek in počitek.  S starim kruhom, ki so ga učenci prinesli  s seboj, so hranili ribe, drugi učenci pa so si ohladili stopala v hladni vodi. Na travniku je skupina  deklet izvajala gimnastične vaje, ostali učenci pa so veselo tekali po travniku in se igrali  otroške igre.

Pot smo nadaljevali proti mestu in  do železniške postaje ter se  z vlakom  odpeljali proti Kopru. Vožnja z vlakom je  bila zelo zabavna.  Starši so nas pričakali na železniški postaji v Kopru. Bilo nam je zelo lepo.

Mentorici: Andreja Spudič in Nadja Sentić Šorgo

Dostopnost