Iskanje po arhivu

Naša šola je bogatejša za učilnico v naravi

20. 4. 2018

 

Naša šola je bogatejša za učilnico v naravi, ki jo bomo učenci in učitelji s pridom izkoristili za še bolj zanimiv in raznolik pouk.

 

Zaključek zbiralne akcije plastenk

20. 4. 2018

 

Danes zaključujemo zbiralno akcijo starih plastenk, ki je na naši šoli potekala marca in aprila. Zahvaljujem se vsem sodelavcem in učencem, ki ste se odzvali. Z vašo pomočjo bo sofinanciran nakup ultrazvoka srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.


Zapisala: Tadeja Burić, koordinatorica akcije na OŠ Antona Ukmarja Koper

 

 

Drugošolci obeležili Dan Zemlje

20. 4. 2018

 

Drugosolci smo obeležili svetovni dan Zemlje in iz odpadnega materiala izdelali veliko novih izdelkov. Nastale so živalske figure, mesto, družabne igre, roboti in uporabni predmeti. Vse čestitke našim ustvarjalcem. Okolje bo tudi zaradi njih čistejše!

 

Izjemen uspeh učencev naše šole v robotiki

12. 4. 2018


12. 4. je bilo regijsko tekmovanje iz Robotike v Portorožu. Učenci so tekmovali v dveh kategorijah.

1. mesto – Tilen Jelen, ROBOsled Dirkač – SLEDIbot (samogradni)

Uspešni so bili še: Luana Pletikos Argenti, Špela Puhov, Mark Djurašević in
Maj Repek

1. mesto – Mark Placer in Rudi Škerlič, ROBOsled Dirkač – LEGObot

(LEGO MINDSTORM)

Uspešni so bili še: Diego Bonaca, Andrej Ilijevski, Fabian Fontanot in Matej Markuža.

Zapisal mentor: Tomo Drevenšek

 

GeoBio Dragonja: popis biodiverzitete v dolini Dragonja

7., 9. in 10. 4. 2018

 

Sedmošolci so 7., 9. in 10. aprila 2018 s pomočjo aplikacije iNaturalist poskušali popisati biodiverziteto v dolini Dragonje. Namen projekta GeoBio Dragonja je bil učence naučiti opazovati živo naravo okoli sebe. Učenci so s pomočjo mobilnega telefona ali tablice (v šoli imamo 28 tablic) poslikali rastline ali živali, poimenovati pa jo je pomagal ali računalnik ali pa učitelja Irena Kodrič Pasori in Peter Grbec. Učenci so bil nad terenskim delom navdušeni, saj so skupaj poslikali več kot 2200 slik rastlin in živali in poskušali prepoznati več kot 250 različnih vrst. Upamo tudi na pomoč skupnosti portala iNaturalist. Imeli smo se res lepo.
Projekt si lahko ogledate tukaj.

 

Prireditev Beremo z Rovko Črkolovko

9. 4. 2018
 
V ponedeljek, 9. aprila 2018, je bila zaključna prireditev bralnega tekmovanja Beremo z Rovko Črkolovko, ki so se jo udeležili vsi učenci 5. in 6. razreda. 
Uradni rezultati:
 
Najboljši bralci in naj komentar:
6. B je dosegel 1. mesto. 
 
Najboljše bralke so Lola Iglar (5. A), Gaja Vanessa  Kavčnik ( 6. A) in Helena Birsa (6. A), Gaja in Helena sta nagrajeni tudi za Naj komentar o prebrani knjigi.
Vsem nagrajencem čestitamo!
 
Objava v medijih:
 
Galerija: 
 
Mateja Kokošar, knjižničarka
 

 

Dan za spremembe 2018

7. 4. 2018

 

Na Osnovni šoli Antona Ukmarja Koper se zavedamo pomena prostovoljstva, zato se nenehno trudimo, da bi to približali tudi svojim učencem. Tako lahko s ponosom povemo, da smo bili v soboto, 7. aprila, tudi mi del vseslovenske prostovoljske akcije Dan za spremembe, ki jo je organizirala Slovenska filantropija.  Z enajstimi učenci, število je bilo omejeno, smo se odpravili v Obalni dom upokojencev Koper, kjer smo preživeli nekaj lepih ur s starejšimi občani, se z njimi pogovarjali in zabavali ob družabnih igrah. Zanje smo izdelali tudi ribice, ki so simbol akcije Dan za spremembe. 

Zahvala, da smo se imeli v soboto lepo, gre Obalnemu domu upokojencev Koper, uslužbencem in starostnikom. Zahvala gre tudi učencem, ki so bili pripravljeni preživeti svoj čas nekoliko drugače kot sicer. 

Tadeja Burić, koordinatorica akcije na OŠ Antona Ukmarja Koper

 

Regijsko srečanje mladih raziskovalcev

4. 4. 2018

 

Dne 4. 4. 2018 je potekalo regijsko srečanje mladih raziskovalcev. Na regijskem srečanju na fakulteti za management, univerze na Primorskem, smo se z učenci naše šole, predstavili z kar tremi inovativnimi idejami oziroma raziskavami.


Teme: 
1. Mini Prenosni generator, s katerim bi lahko proizvedel toliko energije, da bi napolnil svoj telefon ali prenosni računalnik, tablico kar v svojem žepu. Tu gredo čestitke učencu Maju Repku.
2. Energetika v našem vsakdanu, kjer je učenec Mark Djuraševič raziskoval porabo energije doma in alternativne rešitve zmanjšanja porabe in s tem stroškov.
3. Naslov teme Zakaj je nebo modro oziroma podnaslov: Mlečne maščobe primerljive z zrakom v naši atmosferi, sta raziskovala učenca Enej Dolšak Fabris in Fabian Fontanot ter na poskusih z mlekom in vodo dokazala, da se zgodi enak pojav sipanja svetlobe kot v naši atmosferi.


Ker smo na zagovoru raziskovalne naloge dosegli zadostno število točk, smo prejeli srebrno priznanje. Tako smo uvrščeni na državno srečanje v Murski Soboti.

Vsem učencem iskreno čestitamo!!

Mentor raziskovalnih nalog: Tomo Drevenšek

 

Četrtošolci v Hiši eksperimentov v Kopru

29. 3. 2018

 

V četrtek, 29. 3. 2018, smo se učenci 4. razreda v sklopu tehniškega dne odpravili v Koper in sodelovali pri naravoslovnih nalogah v Hiši eksperimentov, iskali smo zaklad v Pokrajinskem muzeju in si ogledali Pretorsko palačo. Obiskali smo tudi županovo sobo in se sprehodili v sejni sobi, kjer potekajo mestne seje…

 

Kolesarja, ki iz Francije kolesarita na Japonsko obiskala našo šolo

28. 3. 2018

 

V okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja smo 28. 11. 2018 na naši šoli gostili Lauro in Bienota, mlad francoski par, ki iz Francije potujeta s kolesom na Japonsko. Za pot načrtujeta okoli 18 mesecev. Povedala pa sta nam, da njun cilj ni Japonska, ampak pot sama. Na dan prekolesarita okoli 60 km, večinoma pa prespita pri ljudeh, ki so ju pripravljeni brezplačno gostiti. Za sporazumevanje uporabljata angleščino, francoščino in esperanto. Vsekakor čestitke za njuno odločenost. Učenci so veliko spraševali, verjamem, da je bilo srečanje zanimivo. Obljubila sta, da čez nekaj lep spet prideta na našo šolo, ko se bosta vračala nazaj v Francijo.

 

Otroški pevski zbor na državnem tekmovanju prejel zlato plaketo z odliko.

27. 3. 2018

 

V torek, 27. 3. 2018, je Otroški pevski zbor Antona Ukmarja Koper pod vodstvom zborovodkinje Ive Dobovičnik na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi dosegel odličen rezultat. S prepričljivim nastopom, ubranim prepletanjem glasov in doživeto interpretacijo je naš otroški pevski zbor prejel zlato plaketo z odliko! 

Med vsemi sodelujočimi otroškimi pevskimi zbori smo se uvrstili na tretje mesto v Sloveniji. 

Iskrene čestitke vsem nastopajočim in še veliko nadaljnjih pevskih uspehov!

 

Državno tekmovanje z elastomobili je v šolskem letu 2017/2018 potekalo v Ljubljani.

24. 3. 2018

 

15. državno tekmovanje elastomobilov (za nas 1. državno tekmovanje elastomobilov) je v šolskem letu 2017/18 potekalo 24. marca 2018 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Letos smo se prvič odpravili z kar dvema elastomobiloma na tekmovanje. Po tekmovanju smo si šli še ogledat hišo eksperimentov. Pridobili smo nove izkušnje in nekaj zanimivega in uporabnega znanja iz fizike v samem tekmovanju in v hisi eksperimentov.

Čestitamo učencem Tilen Jelen, Diego Bonaca, Enej Dolšak Fabris, Matej Markuza, Maj Repek.

Projekt vodil in zapisal Tomo Drevenšek

 

Projekt: Odgovornost do sebe in di drugih

 

 

21. 3. 2018

 

Varnost pri delu je bistvenega pomena za sproščeno in prijetno vzdušje pri pouku tehnike in tehnologije in drugih dejavnostih, ki se izvajamo v naših tehniških učilnicah.  Učilnica oziroma delavnica za tehniko in tehnologijo je prostor, kjer se učenci naučijo rokovati z orodjem in upravljati z nekaterimi stroji. S tem se izpostavljajo nevarnosti za poškodbe. Ker moramo biti aktivni pri zagotavljanju varnega dela smo učencem predstavili izziv s katerim bi skupaj ustvarili veljaven pravilnik oziroma navodila za varno delo.

Skupaj z učenci smo ugotovili, kako se je potrebno v delovnih prostorih obnašati. Tako smo oblikovali skupek pravil, ki se jih moramo dosledno držati vsi. Od dogovora z učenci in doslednosti učitelja je odvisna stopnja varnosti dela v delavnici. Tako smo na naši šoli poskrbeli, da so stroji, učila, oprema in naprave v skladu z veljavnimi normativi in standardi in da zagotavljajo varno izvajanje dejavnosti. S tem se lahko izognemo marsikateri nevšečnosti pri delu.

Čestitamo učencem za uspešno izpeljan projekt.

Zapisal in vodil projekt: Tomo Drevenšek

 

31. Roševi dnevi

21. 3. 2018

 

V sredo, tj. 21. 3. 2018, sva bili z učenko Špelo Puhov na Osnovni šoli Frana Roša Celje na podelitvi literarne nagrade, ki jo je Špela dobila v okviru literarnega natečaja Roševi dnevi. Po uvodnem pozdravu so sledile delavnice leposlovnega pisanja s mag. Suzano Tratnik. Po kosilu so učencem podelili priznanja za dobro napisana literarna dela. Nekaj del, ki so napisali na delavnici, so učenci prebrali. Podarili so nam tudi zbornik 31. Roševi dnevi z besedili najboljših avtorjev. Po 15. uri smo se zapeljali do Roševe rojstne hiše, kjer so sorodniki predstavili njegova dela in njegovo življenje. Zaključek srečanja je bil organiziran na Glasbeni šoli Celje. Pripravili so nam nekaj glasbenih točk, pogovor o literaturi z nagrajenci in končno podelitev nagrad najboljšim trem.

Mentorica: Maja Starc Šinigoj

 

Šola v naravi malo drugače

12. 3. - 16. 3. 2018

 

Učenci, ki se niso udeležili smučarske šole v naravi, so se lepo imeli v bazenu in na potepanju po Izoli in Piranu.

 

Petošolci v šoli v naravi na Cerknem

12. 3. - 16. 3. 2018

 

Sporočamo vam, da se petošolci imajo zelo lepo. Utrinke si lahko ogledate v galeriji slik.

 

Naši učenci srebrni na občinskem prvenstvu v košarki

28. 2. 2018


Dne 28. februarja 2018 je na OŠ Koper potekalo občinsko prvenstvo v košarki. Naši dečki so dosegli odlično 2. mesto. Čestitke.

 

Prvošolčki hranili lačne ptičke.

14. 2. 2018

 

 

Pustne maske obiskale Obalni dom upokojencev  Kopru

13. 2. 2018

 

V torek, 13. februarja 2018 smo na šoli priredili pustno povorko. Obiskali in razveselili smo starejše občane, ki so nastanjeni v Obalnem domu upokojencev Koper na Markovcu.

 

Evropski projekt Steam4youth

9. 2. 2018

 

Institut »Jožef Stefan« kot partner sodeluje v evropskem projektu STEM4youth, katerega cilj je navdušiti mlade za študij naravoslovnih in tehniških ved. V okviru projekta na Institutu pripravljajo zanimive učne programe s področja kemije, s poudarkom na interaktivnosti in izvedbi eksperimentov s strani učencev oziroma dijakov samih, in sicer na izbranih aktualnih podpodročjih – mednje spadajo nanotehnologija, energetska učinkovitost ter kemija v povezavi s transportom, medicino, športom, kmetijstvom in proizvodnjo. Ciljna skupina so otroci in mladostniki v starosti 14-19 let.


Naša šola sodeluje v testiranju naprednih učnih programov s področja kemije, ki so jih pripravili na Institutu »Jožef Stefan«. Učenci devetega razreda izvajajo eksperimente različnih učnih programov; od transporta, medicine, športa …

 

Druga XXXXL izdaja šolskega časopisa MC novice

7. 2. 2018

7. februarja 2018 je izšla že druga XXXXL izdaja šolskega časopisa MC novice. Izvoda časopisa ni potrebno kupiti, ogledate si ga lahko na šolskem hodniku v živo ali pa na šolski spletni strani. Čestitke avtorijem Maju in Gregi (9.c), Evi in Maju (8.b), Niku (7.c), Valentini, Tiji in Bastianu (7.b) ter Izi in Umi (6.c) za izvirnost. Čestitke tudi mentorici Nataši Režek.

 

Proslava kulturnega dne

7. 2. 2018

 

Vabimo vas, da si ogledate galerijo slik iz proslave in kulturnega dne za 9. razrede.

 

Obisk predstavnikov japonske ambasade

7. 2. 2018


7.februarja 2018 so nas obiskali predstavniki japonske ambasade: atašejka Mitoko Kunii, Matej Črnjavič in Miroslav Gavran.
Predstavnike so sprejeli učenci 6.c razreda. Namen dogodka je bil učencem približati Japonsko in jim približati delček japonske kulture. Cilj aktivnosti je bil predstavitev tradicionalne ročne spretnosti IKEBANE. Učenci so spoznali kaj je ikebana in se preizkusili v kreativnosti pri oblikovanju svoje ikebane. Bilo je zanimivo.


Za Japonce ima cvetje poseben pomen. Najpomembnejši koledarski mesec je za Japonce april, ko zacvetijo češnje. To je obdobje, ko Japonci začnejo sejati riž. Zanimivo je, da takrat začne tudi njihovo novo šolsko leto, ki traja od aprila do marca naslednje leto.
Med obiskom smo uživali.

Tatjana Dominić Radivojević

 

Likovni natečaj Geografija 2018

3. 2. 2018

 

V petek, 3. februarja 2018, se je zaključil vsakoletni likovni natečaj Geografija 2018. Sodelovali so lahko učenci od 6. do 9. razreda naše šole, ki so združili znanje geografije in likovne umetnosti. Najlepše likovne izdelke si lahko ogledate v spodnji galeriji.

 

Naši učenci so se udeležili regijske ravni Svetovnega pokala znanja (World Scholar's Cup)

3. 2. 2018

 

V soboto 3. 2. in nedeljo 4. 2. 2018 je v Ljubljani potekala regijska raven Svetovnega pokala znanja (World Scholar's Cup). Udeležilo se ga je 30 učencev z naše šole, skupno število tekmovalcev pa je presegalo 400 učencev in dijakov.

Letošnja tema je bila An entangled world (Zapleten svet). Pomerili so se v štirih kategorijah (kvizu, testu, debatah in skupinskem spisu) in se poleg tekmovanja tudi zelo zabavali. Dosegli so odlične rezultate in se prav vsi uvrstili na naslednjo stopnjo tekmovanja Global Round.


Mentorica Tjaša Lutar Kafol.

 

Razstava Pot knjige, od avtorja do bralca

31. 1. 2017

 

Razstava Pot knjige, od avtorja do bralca, ki potuje po slovenskih šolah in knjižnicah, je v mesecu januarju 2018 prispela tudi na našo šolo. Po razstavi, ki prikazuje nastanek knjige, so vse učence od 4. do 6. razreda, vodili učenci 8. in 9. razreda, ki so jim vsebino približali na izviren vrstniški način.

Mateja Kokošar, knjižničarka
 

 

Ogled hotela Kempinski Palace Portorož v okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja

17. 1. 2018

 

V sredo, 17. 1. 2018, so se učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja odpravili raziskovat hotel Kempinski Palace Portorož, ki velja za najlepši hotel v Sloveniji. Na terenskih vajah so učenci spoznali edini hotel s petimi zvezdicami in oznako "superior" v Sloveniji in možnosti zaposlitve v turizmu. Na koncu terenskih vaj smo si za zaključek privoščili še okrepčilo.

 

Planinska skupina Ukmarkacija na izletu proti Izoli

13. 1. 2018

 

V soboto, 13.januarja 2018, se je planinska skupina UKMARkacija, kljub kar vetrovnemu vremenu, odpravila na izlet ob obali proti Izoli. Spremljali so nas dobra volja, galebi in sonce. Imeli smo se zelo lepo. Otroke sta spremljali učiteljici Nadja in Andreja.

 

Veseli december na naši šoli

5. 1. 2017

 

V decembru 2017 je potekalo na naši šoli veliko prireditev. Oglejte si predstavitve v galerijah slik.

1. DOBRODELNI BAZAR

2.  NASTOP

3. PROSLAVA IN NASTOP UČENCEV

 

Obisk mehiške restavracije

3. 1. 2018

 

V sredo, 3. 1. 2018, smo z učenci izbirnega predmeta španščina obiskali mehiško restavracijo Mama chico v Planet Tušu v Kopru. Učenci so izbirali med mnogo jedmi in tako spoznali mehiško kulinariko. Skupaj smo preživeli prijetno popoldne in si voščili uspešno, zdravo in veselo leto.

Učiteljica Maša Avsenak Zobec

 

Naši učenci obiskali Rdeči Križ Koper

22. 12. 2017

 

Mladi člani Rdečega križa in prostovoljci OŠ Antona Ukmarja Koper smo v sredo, 20. 12. 2017, obiskali sedež Rdečega križa Koper. Prinesli smo jim ogromno pripomočkov za osebno nego, ki smo jih zbrali v zbiralni akciji »ZA OTROKE V STISKI«.
Na sedežu Rdečega križa so nas lepo sprejeli, nam razkazali njihove prostore ter nas seznanili z njihovim delom.
Podarili so nam  drobna darila, naši šoli pa zahvalo.

Mentorici: Jasna Bonaca Miklavčič in Alenka Veselica

 

Učenci iz skupine Ukmarjetke obiskale starejše občane

20. 12. 2017

 

V sredo, 20. decembra 201 so učenci iz skupine UKMARJETKE obiskali starejše občane v Obalnem domu upokojencev Koper. Pripravili so jim  glasbeno presenečenje. Namen srečanja je bil podariti nekaj časa in svojih talentov našim starostnikom. Utrinki.

 

Video pogovor s francosko šolo - Video babilado kun franca lernejo

19. 12. 2017

 

V torek, 19. decembra 2017,  je potekal že drugi video pogovor s francosko šolo Victor Considerant iz kraja Salins-les-Bains iz Francije. Video pogovor je potekal v esperantu, saj obe šoli ponujata tečaj mednarodnega jezika esperanto. Video pogovora s pomočjo programa Skype so se udeležili učenci naše šole, ki se v okviru interesne dejavnosti esperanto že celo leto (nekateri pa že drugo leto) pridno učijo mednarodni jezik esperanto s pomočjo pametnih tablic in aplikacije Duolingo.

Mentorja: Peter Grbec in Emmanuel Desbrières

 

Odkrij svoj talent 2017

14. 12. 2017

 

Mark Djuraševič, učenec 9. b, je novembra pod mentorstvom učiteljice Tadeje Burić sodeloval na nagradnem natečaju "Odkrij svoj talent 2017". Uvrstil se je v izbor tridesetih najbolj izvirnih fotografij in si prislužil pohvalo ter paket praktičnih nagrad. Učencu iskreno čestitamo!

 

 

Učenci obiskali starejše občane v Obalnem domu upokojencev

4. 12. 2107

V ponedeljek,  4. 12. 2017  je v sklopu projekta SIMBIOZA ŠOLA skupina učencev 7. razredov obiskali starejše občane, ki so nastanjeni v  Obalnem domu upokojencev. Sedmošolci so skupaj  s starostniki praznično okrasili njihove skupne prostore.  Učenci so s svojim delom, spoštljivim odnosom in sproščenostjo pripomogli k dobremu medgeneracijskemu druženju. Galerija.

 

Planinska skupina Ukmarkacija peš do Strunjana

2. 12. 2017

 

V soboto, 2.12.17 se je planinska skupina Ukmarkacija kljub vetrovnemu vremenu odpravila na planinski izlet od Belvederja na Izolo, do Strunjana in nazaj. Pot nas je peljala po gozdni poti do Belega križa, kjer nas je skoraj odpihnilo, pa  vse  do Strunjanske plaže, kjer je bilo zatišje in smo si odpočili, se poigrali in pojedli malico. Nato smo se odpravili nazaj, do Belvederja. Vsi udeleženci smo uživali, saj smo bili toplo oblečeni in nam burja ni mogla do živega. Skupino sva spremljali učiteljici Nadja in Andreja.

 

S kemijskim poskusom smo prinesli srebro iz državnega tekmovanja v Ljubljani.

29. 11. 2017

 

Strokovna komisija je sproti ocenjevala izvedene poskuse po merilih in kriterijih, objavljenih v razpisu. Dvajset najbolje ocenjenih poskusov se je uvrstilo na državno tekmovanje in to smo tudi mi, ki smo se uvrstili na državno tekmovanje  in se tako v Ljubljani na gimnaziji Moste, dne 29.11. 2017 v sredo potegovali za srebrna in zlata priznanja. Strokovna komisija je po zaključku tekmovanja razglasila rezultate tekmovanja. Srebrno priznanje dobijo tekmovalci, ki so na državnem tekmovanju izvedli poskus, ocenjen s 70 do 89 točk. Zlato priznanje dobijo tekmovalci, ki so na državnem tekmovanju izvedli poskus, ocenjen z 90 do 100 točk.

Osvojili smo srebrno priznanje.
 
Učencem čestitamo!

 »Skozi mavrico kemijskih sprememb«

 

Modulacije 3D in naši učenci

23. 11. 2017

 

Četrtek, 23.11. popoldan, smo štiri šolske ure gostili podjetje GOLEA. Učenci so se rokovali s tehnologijo izdelave tiskanih vezij, sestavljanja pametnih avtomobilčkov, profesionalnim spajkanjem in 3 dimenzionalnim printanjem sestavnih delov. Poleg svojih izdelkov iz umetne mase, so v treh vodenih delavnicah izdelali avtomobilček z mikrokontrolerjem, ki se umika oviram in ga na koncu še sestavili.

Po uspešno izvedeni delavnici smo si zasluženo privoščili še veliko košaro sadja in kar tri družinske pice.

Vodja projekta in zapisal učitelj Tomo Drevenšek.

 

Lesarski tehnični dan za šestošolce

23. 11. 2017

 

V četrtek, 23.11.2017 in v petek, 24. 11. 2017 smo z učenci 6. razredov preživeli tehnični dan na Srednji lesarski in gozdarski šoli v Postojni. Spoznavali smo les, njegove lastnosti, uporabo lesa kot energenta in si izdelali škatlico iz lesa. Ogledali smo si vrsto zanimivosti in spoznavali način njihovega dela in izobraževanja. Poglejte nekaj utrinkov z našega obiska: Mentorica: Alenka veselica

 

Mladi planinci na Pomjanu

18. 11. 2017

 

V soboto, 18.11.2017 se je planinska skupina UKMARKACIJA odpravila na Pomjan. Izhodišče je bilo pri Kapelici pri Kampelu kamor smo se tudi vrnili. Vzpon je trajal dve uri. Med potjo smo opazovali naravo,ki se je obarvala v čudovite  jesenske barve.Mladi planinci so se na polovici poti, nad vasjo Manžan okrepčali z malico.Med potjo smo se tudi vpisali v planinsko knjigo. Ko smo prispeli na Pomjan, so nas nono in starše enega od udeležencev izleta, pogostili s čajem in domačim pecivom. Ogledali smo si tudi njihove  kokoši, goske in sosedovega osla in ponija.Vreme je bilo čudovito,otroci pridni - super izlet. Otroke sva spremljali učiteljici Nadja in Andreja.​

 

Na šoli smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk

17. 11. 2017

 

V petek, 17.11.2017 smo dan začeli z zajtrkom.  Učencem smo ponudili črn kruh (Kruh Koper), maslo (Bio dobrote), med (Nectar Natura- med slovenskih čebelarjev), mleko (Bio dobrote) in jabolko(domača jabolka iz Beke). Učitelji smo prvi šolsko uro obogatili z razgovorom o pomenu lokalne in zdrave hrane ter pomenu zajtrka in kulturi prehranjevanja.

Namen projekta je zboljšati zavedanje o pomenu lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave, približati pomen kmeta in kmetijstva ter čebelarja in čebelarstva; izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad in osveščati mlade o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja. Sredstva za izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka zagotavlja Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

 

Dvodnevni raziskovalni tabor "Civilizacija na sledi znanosti"

2. in 3. 11. 2017

 

Med jesenskimi počitnicami, 2. in 3. novembra 2017, so se nekateri učenci OŠ Antona Ukmarja Koper udeležili raziskovalnega tabora na šoli, kjer so pod vodstvom učiteljev Toma Drevenška, Tadeje Burić, Sandre Mihalič ter gostov Saša Saftića in Dejana Čegovnika dobili vpogled v novinarsko delo, spoznali so spletne nevarnosti, kamero, montažo in se preizkusili v ročnih spretnostih – izdelali so solarno kolo, sestavljali robotke, druženje pa je vključevalo tudi zabavo in športne aktivnosti. Šlo je za primer dobre prakse medpredmetnega povezovanja, razvijanja različnih kompetenc in krepitve bralne in matematične pismenosti. V vse to smo uvajali formativno spremljanje, učenci so namreč delali samostojno, učitelji smo le spremljali njihov napredek.

Zapisala: Tadeja Burič

 

Osmošolci razmišljajo o pomenu varčevanja in o potrošniških ciljih

27. 10. 2017

 

V petek, 27. 10. 2017, so na naši šoli  zaposleni Intesa Sanpaolo bank  iz Kopra izpeljali delavnico NA TEBI JE! Cilj delavnice je bil osmošolce spodbuditi k poznavanju upravljanja z lastnimi financami, spodbuditi učence k razmišljanju o pomenu varčevanja in razporeditve financ za doseganje potrošniških ciljev. Učenci so z zanimanjem sodelovali in razmišljali o svojih kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih finančnih ciljih.

 

Starejši učenci (8. in 9. razred) postali občinski prvaki v rokometu.

25. 10. 2017

 

Starejši učenci (8. in 9. razred) so na občinskem prvenstvu v rokometu, 25. 10. 2017, postali občinski prvaki. Čestitamo!

 

Ukvarjalnice 2017

20. in 21. 10. 2017

 

Petek in soboto, 20. in 21. oktober 2017, smo UKvarjalci – učenci 7. 8. in 9. razreda – skupaj z učiteljicama Patricijo Kravanja in Tadejo Burić preživeli na Debelem rtiču. Ustvarjali smo ob morju, med vinogradi in v oljčniku. Naše ustvarjanje je obsegalo pisanje haikujev, pesmi, ustvarjanje na letošnjo šolsko temo Butalcev, pa tudi fotografirali smo, iskali rakce, pletli vence iz travniških cvetlic …

Seveda smo se namakali v morju, ki je imelo prijetnih 20 stopinj. Takrat smo nabrali veliko školjk, s katerimi smo okrasili lanterne in z njimi na nočnem sprehodu obsijali obalo. Veliko smo se družili, smejali, zabavali. Preživeli smo čudovit ukvarjalski konec tedna.

Eva Vrabec

 

 

Naši učenci obogatili Državno srečanje književnikov ob prazniku knjige

21. 10. 2017

 

Literarni klub upokojencev Slovenije in njegov predsednik Dejan Čegovnik je naše učence povabil v soboto 21.10. 2017 na državno srečanje ob prazniku knjige, da obogatimo program z glasbenim vložkom.

Tako so se naši učenci z veseljem odzvali povabilu in popestrili osrednji del državnega srečanja literatov.

 

Učenci planinske skupine Ukmarmacija na nočnem pohodu na Gažon

21.10.2017

 

V petek, 20.10.17 smo se v okviru planinske skupine Ukmarkacija odpravili na nočni pohod na Gažon. Na pohod smo se odpravili ob 17.uro, ko je bilo še svetlo, vračali pa smo se ob 21.uri, ko smo pri hoji potrebovali ročne svetilke, ki so nam osvetljevale pot proti domu. Na Gažonu smo se okrepčali z malico in igrali nogomet pod reflektorji, med potjo nazaj pa smo prepevali in si govorili strašljive zgodbe.Mamica ene od pohodnic nas je med potjo proti domu dohitela in nas obdarila s čokoladicami. 

Imeli smo se suuuuuper dobro. Pohodnike smo spremljali učiteljice Nadja, Tanja in Andreja.

 

 

Podaljšano bivanje 5. razred. Ustvarjamo, se učimo in igramo. Se smejimo in pokamo od energije.

20. 10. 2017

 

- Tehnika origami. Žabice, zvezdice, skrivnostne škatlice in seveda pokalice.
- Plastenke in njihovo vodno vsebino še obarvamo. Igra t.i.: BackFlip
- Domače naloge malo drugače. Leže v učilnici ali kar zunaj na travniku. Sicer pa se radi držimo pravila t.i. tiho delo in šepetalno delo.
- Izražanje s kredo po tleh na igrišču šole pa je fantazija.

 

Sedmošolci spoznavali Ljubljano

19. 10. 2017

 

V četrtek, 19. 10. 2017, smo sedmošolci spoznavali našo prestolnico. V prenovljeni Narodni galeriji smo dopoldne spoznavali in odkrivali slovensko likovno dediščino, v Narodnem muzeju pa smo se v živo srečali s predmeti, ki smo jih doslej spoznavali s pomočjo fotografij v učbeniku. Pobliže pa smo v delavnici spoznali tudi organizacijo in opremo rimske vojske.
Potem, ko smo se nekoliko odpočili in se okrepčali, smo si popoldne ogledali še staro Ljubljano in odkrivali ustroj srednjeveškega mesta.

 

Državno tekmovanje Zlata Kuhalnica 2017

19. 10. 2017

 

V lanskem šolskem letu je kuharska ekipa naše šole dosegla najvišje število točk na regijskem tekmovanju za Zlato kuhalnico v Izoli. Kuharska ekipa; Gregor Petrič, Jakob Sardoč in Mark Djuraševič, je morala pripraviti kranjsko klobaso kot osnovno sestavino glavne jedi in sladke kuhane štruklje.


Za pripravljene jedi so dosegli srebrno priznanje na regijskem tekmovanju v Izoli in se uvrstili na državno tekmovanje, ki je 18. oktobra 2017 potekalo na 64. Gostinsko turističnem zboru Slovenije v Kranjski Gori. Na tekmovanju se je za bronasto, srebrno in zlato kuhalnico potegovalo 16 ekip.


Tekmovanje je potekalo v ovalni dvorani hotela Ramada resort, pod opazovanjem stroge 5 članske komisije priznanih slovenskih kuharjev, pred obiskovalci zbora. Kljub temu, da so se naši ekipi ponesrečili štuklji, so fantje uspeli pripraviti vrhunsko pripravljeni meni: Ocvrta kranjska klobasa s koruznimi kosmiči, pire rdečega zelja s hrenovo omako in kuhane sirove štruklje. Za uspešno izpeljano delo ekipi čestitamo. 
V osmih letih sodelovanja je to prva ekipa, naše šole, ki je prijela Priznanje za sodelovanje na državnem tekmovanju za Zlato kuhalnico.
Čestitamo ekipi osnovne šole iz Železnikov, ki je prijela Zlato kuhalnico.

Mentorica: Tatjana Radivojević

 

 

V podaljšanem bivanju smo ustvarjalni

5. 10. 2017

 

V podaljšanem bivanju smo ustvarjalni. Sami smo iz odpadnega materiala izdelali šah.

 

Tretješolci izdelovali lutke

5. 10. 2017

 

V četrtek, 5.10. 2017, so v tretjih razredih oživele lutke. Najprej smo si ogledali lutkovni koncert Nesem sončnico na rami. V razredu so otroci po skupinah izdelali lutke  in z dramatizacijo navduševali svoje sošolce. Bilo nam je lepo.

 

Učenci 4. razreda so se potepali po Škocjanskem zatoku

5. 10. 2017

 

V četrtek, 5. 10. 2017, smo se učenci 4. razreda potepali po Škocjanskem zatoku. Opazovali smo živali in rastline naravnega rezervata.

 

Četrtošolci obiskali Fakulteto za vede o zdravju

29. 9. 2017

V petek, 29. 9. 2017, smo učenci 4. razreda obiskali Fakulteto za vede o zdravju. Sodelovali smo pri pripravljenih postajah. Večini učencev so bili najzanimivejši poskusi s kemijskimi spojinami in določevanje C-vitamina v napitkih, ki jih pijemo. Seznanili smo se s količino sladkorja, ki jo vsakodnevno zaužijemo ob pitju nekaterih pijač. Ugotovili smo, kako natančno si znamo umiti roke in s tem preprečiti širjenje virusov. Zelo koristen je bil ogled in tudi poskus oživljanja človeka in še veliko drugega... Skratka... veliko smo se naučili! 

 

Čestitke Nastasji Češnjevar Ušumović, učenki 8. c, ki je na literarnem natečaju za najboljše ljubezensko pismo dosegla 2. mesto

29. 9. 2017

 

Čestitke Nastasji Češnjevar Ušumović, učenki 8. c, ki je na literarnem natečaju za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2017, ki ga organizira Kulturno društvo Josipine Turnograjske, dosegla 2. mesto.
Letošnja tema je bila LJUBEZEN DO NARAVE. Sodelovali so mladi iz cele Slovenije (tudi zamejstva) z izjemnimi deli, med katerimi zavzema posebno mesto prav Nastasjino pismo.

Preberite ga!

 

Če morda ne deluje, si lahko pismo preberete tukaj.

 

Učenci interesne dejavnosti Balet in Jazz na festivalu Medgeneracijski oder v Ljubljani

28. 9. 2017

 

Naši učenci interesne dejavnosti Balet in Jazz so se na festivalu Medgeneracijski oder v Ljubljani, 28. 9. 2017 predstavili s krajšim programom. Festival je bil namenjen povezovanju med otroci in starejšimi. Ob nastopu so otroci bili zelo uspešni in, seveda, izjemno uživali.


 

Devetošolci tekli kros in uživali v športnih igrah

28. 9. 2017

 

Učenci 9.razreda so imeli danes, 28.9. 2017 športni dan. V prvem delu športnega dne so učenci odtekli kros na Bonifiki, v drugem delu pa so na šolskem igrišču v sproščenem vzdušju igrali različne športne igre.

 

Devetošolci raziskovali reko Sočo in Soško fronto

27. 9. 2017

 

V sredo, 27. 9. 2017, smo s devetošolci raziskovali reko Sočo s pritoki in 1. svetovno vojno. Najprej smo si ogledali Sabotinski most, ki je največji železniški kamniti most na svetu. Nato smo se odpravili proti slapu Boka in proti koritom Soče v Trenti. V trdnjavi Kluže so nam člani društva 1313 na šaljiv način prikazali življenje vojakov na soški fronti. Po ogledu kavern in korit Koritnice smo si v bližini Bovca ogledali še muzej 1. svetovne vojne na prostem Ravelnik. Nato smo se vrnili domov. .

 

V okviru Evropskega dneva jezikov sta našo šolo obiskala Anica in Terry Page, zakonca in govorca esperanta iz Anglije

 

26. 9. 2017

 

26. septembra v Evropi praznujemo evropski dan jezikov. Po vsej Evropi se Evropejce spodbuja k učenju več različnih jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje, saj jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja.


Na naši šoli smo dogodek obeležili z več aktivnostmi, Kot zanimivost lahko povemo, da na naši šoli že vrsto let poteka interesna dejavnost, kjer se učenci učijo mednarodni jezik esperanto. Ob tej priliki sta našo šolo obiskala Anica in Terry Page, govorca esperanta, ki sta se spoznala na esperantskem srečanju na Nizozemskem daljnega leta 1964. Ona, Slovenska, ni znala besede angleško, on Anglež pa ni znal niti besede slovensko, vendar pri njiju komunikacija ni bila težava, saj sta se pogovarjala v esperantu in tudi njunima dvema otrokoma je materni jezik esperanto. Sedaj živita v okolici Londona.

Učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Esperanto na naši šoli so z zanimanjem poslušali njuno življenjsko pripoved in zraven veliko spraševali.

 

Šestošolci na naravoslovnem dnevu v planetariju spoznavali vesolje in obiskali šolo prababic in pradedkov

12. 9. 2017

 

Planetarij Ljubljana je manjša dvorana, v kateri so si učenci po celotni kupoli ogledali filme o vesolju v 360-stopinjskem pogledu. V Slovenskem šolskem muzeju so se učenci udeležili »učnih urah naših babic in dedkov« kjer gre za preplet spontanega učenja in zabave. Naši šestošolci so pod strogim očesom gospodične učiteljice ali gospoda učenika podoživeli šolo leta 1930 iz časa Kraljevine SHS (Jugoslavije ), kjer je jih gospodična učiteljica ali gospod učitelj pouči o lepi pisavi (Lepopis). Naravolsovnega dni ni pokvarilo niti deževno vreme.

 

 

Osmošolci spoznavali globalno učenje, ki nam omogoča razumevanje svetovnih problemov

9. 9. 2017

 

Učenci 8. razredov so na delavnici spoznavali globalno učenje. Globalno učenje nam skuša omogočiti razumevanje svetovnih problemov ter nas opremlja z znanjem, veščinami in vrednotami, ki jih kot državljani sveta potrebujemo za soočanje z globalnimi izzivi. Učenci so na zanimiv način spoznavali razporeditev prebivalstva in bogastva po svetu. Delavnico je vodilo kulturno razvojno društvo Pina iz Kopra.

 

Učenci 4. razredov so s pomočjo športnega dne podaljšali poletje

6. 9. 2017

 

Športni dan z vsebino iger na plaži je, v sproščenem vzdušju, omogočil učencem še zadnje obmorske užitke.

 

 

Dnevnik RTV Slovenija poročal o učenju esperanta na naši šoli

26. 7. 2017

 

Na osrednjem Dnevniku RTV Slovenija so 26. julija 2017 poročali o poučevanju esperanta kot interesne dejavnosti na naši šoli. Video posnetek si lahko ogledate tukaj.

 

 

Aktivne počitnice na naši šoli 

26. 6. 2017 do 14. 7. 2017

 

V sklopu projekta Popestrimo šolo 2016-2021 smo na Osnovni šoli Antona Ukmarja Koper organizirali aktivne počitnice od 26. 6. 2017 do 14. 7. 2017, od 7.00 do 16.00.

Aktivne počitnice so bile namenjene učencem od 1. do 5. razreda, ter učencem priseljencem, ki obiskujejo Osnovno šolo Antona Ukmarja Koper. Poskrbeli smo za prehrano: malico in kosilo ter za zanimiv in pester program. Veliko je bilo tudi poskusov. Na slikah so poskudi z Newtonovo tekočino in električnp prevodnostjo.Oglejte si galerijo slik.

 

Poletni raziskovalni tabor v Narinu

26. 6. - 30. 6. 2017

 

Učenci in učitelji sporočajo, da se imajo zelo lepo na poletnem raziskovalnem taboru v Narinu.

 

Poletno počitniško varstvo Rakitna 2017

26. 6. - 30. 6. 2017

 

Srečno smo 26. 6. 2017 prispeli v Rakitno, kjer nas je sprejelo prijazno osebje zdravilišča. Prvi dan je za nami in smo že polni vtisov. Vožnja z avtobusom, nameščanje v sobe, raziskovanje zanimivosti v novem okolju, navezovanje novih prijateljskih vezi, igra ob jezeru ter v okolici doma, spoznavni večer, spanje s prijatelji v sobi....in kaj vse je še pred nami. Lep pozdrav v Koper in topel objem vsem mamicam in očkom, ki nas pogrešajo in morajo delati, mi pa se imamo fajn, hahahaha!

 

Zaključna prireditev Veselje na šolskem dvorišču

21. 6. 2017

 

V sredo, 21. 6. 2017, smo povabili učence in starše, da se z nami poveselijo ob zaključki šolskega leta. Prireditev smo poimenovali Veselje na dvorišču, saj je bilo res vesele in pestro. Lahko ste si ogledali gledališko predstavo ali nastop gimnastične skupine, lahko ste se udeležili ene izmed mnogih delavnic ali pa preprosto poklepetali s prijatelji v senci. Prireditev smo polni lepih občutkov zaključili s kepico sladoleda.

 

Avdicija za Martina Krpana

21. 6. 2017

 

Želite izvedeti, kako lahko postaneš Martin Krpan? Učenci so nam to v gledališki predstavi na duhovit način razložili. mentorica je bila Patricija Kravanja.

 

GeoBioBlitz tudi z učenci naše šole

16. - 17. 6. 2017

 

Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji je 16. in 17. junija letos organiziralo dogodek GeoBioBlitz v dolini Vrata, v Triglavskem narodnem parku. Poleg slovenskih in ameriških raziskovalcev so na GeoBioBlitzu sodelovali tudi ameriški in slovenski učenci ter predstavniki Triglavskega narodnega parka. Na GeoBioBlitzu so sodelovali tudi učenci naše šole. Namen dogodka je bil spoznavati in evidentirati geodiverziteto in biotsko raznovrstnost območja, in sicer po modelu National Geographic-a, ki je uveljavljen v ameriških narodnih parkih in se imenuje BioBlitz. Na GeoBioBlitzu smo se učenci in učitelji zelo veliko naučili. 

 

Zaključek športnega programa 2017

15. 6. 2017
 
 
V četrtek, 15. 6. 2017 je bilo v okolici naše šole zelo živahno. Na velikem šolskem igrišču so se zbrali učenci, ki obiskujejo športni program. Skupaj s svojimi starši so se podali na lov za skritim zakladom. So ga našli? Poglejte v galerijo slik.
 
 

 

Zaključna prireditev Čisti zobki 2017

15. 6. 2017
 
 
V letošnjem šolskem letu so v tekmovanju za čiste zobke zmagali učenci 5. a razreda. Pripravili so čudovito predstavo o Ostržku, ki ni poznal zdrave hrane. Medicinski sestri Katja in Tatjana sta nagradili vse otroke, ki so celo leto skrbeli za svoje zobe. 
 

 

 

Zaključni nastop brenkalcev 2016/2017

15. 6. 2017

 

Ob zaključevanju šolskega leta 2016/2017 so se v četrtek, 15. 6. 2017, v večnamenskem prostoru šole predstavile vse štiri skupine brenkalcev in sicer mlajša in starejša skupina ukulelistov, ter dve skupini kitaristov. Presenečenje je bil še nastop osmošolca kot asistenta in očeta ene izmed mlajših ukulelistk. Na koncu pa smo vsi skupaj  zapeli pesem Siva pot.

 


Valeta 2014

14. 6. 2017

 

V sredo, 14. 6. 2017, se je od osnovne šole poslovila generacija učencev 2002(2001). Učenci so s svojimi razredniki in še nekaterimi drugimi učitelji pripravili tradicionalno Valeto. Letos je bila rdeča nit tega poslovilnega srečanja generacije kino. Učenci so mu dali naslov »Kino Ukmar«.

Ob tej priliki, sta ravnateljica šole in njena pomočnica podelili še nazive raziskovalec, dve umetnici, športnica šole in dve in nagradi šole.

Kako so v svet odplesali, odigrali in zapeli lahko vidite v »Milijon in eni sliki…«…

 

 

Predaja ključa 2017

14. 6. 2017

 

Vas zanima, kako je v sredo, 14. 6. 2017, potekala predaja ključa osmošolcem v letošnjem šolskem letu? Oglejte si galerijo slik.

 

Tekma Učitelji : Devetošolci 2017? Zmagali učitelji.

13. 6. 2017

 

V torek, 13. junija 2017 so se učenci in učitelji pomerili v odbojki. Tokrat so bili učitelji premočan nasprotniki in so učence ugnali z 2 : 0. 

 

 

Četrtošolci z barko raziskovali slovensko obalo

12. 6. in 13. 6. 2017


V ponedeljek, 12. 6. in v torek 13. 6. 2017 smo se ućenci 4, razredov udeležili naravoslovenga dne. Popeljali smo se z Barko od Kopra do Pirana, si ogledali obalo z morja, mesto Piran in v Fiesi raziskovali življenje v morju in ob njem.Imeli smo se zelo lepo.

 

Naš prvi šolski med

10. 6. 2017

 

Pred dvema tednoma nam je uspelo iztočiti naš prvi šolski med (iz 3 satnih okvirčkov od dveh osnovnih družin). Vzeli smo si ga le malenkost, da si »potešimo« radovednost in ugotovimo ali smo »na pravi poti«. Vse ostalo smo pustili čebelam za njihov razvoj in za »širitev« števila čebeljih družin v prihodnje. Letošnje leto smo v začetku aprila pričeli čebelariti z dvema družinama (na 7 satih) in do sedaj smo »napredovali« do štirih družin (+ 1 v opazovalnem panju), torej, v tem trenutku posedujemo 5 čebeljih družin. Naš namen je, da že v prihodnjem letu napolnimo vseh 8 panjev (+ opazovalni panj) in tako čebelarimo »na polno« kar se tiče zmogljivosti našega 8-panjskega šolskega čebelnjaka.

Prav tako nam je uspelo (kot je bilo že pred časom obljubljeno), da smo na čebelnjak postavili »mini galerijo« panjskih končnic. Tokrat so razstavljene tiste, ki so jih naši učenci ustvarili v okviru delavnice ob kulturnem dnevu na temo »Martin Krpan«, ki sem jo vodil na temo panjskih končnic. Razstavni prostor (na šolskem čebelnjaku) ima možnost menjave panjskih končnic in (kot sem že pred časom napisal) bo možno le te dodajati in menjavati v smislu »mini galerijice na prostem« v našem šolskem sadovnjaku.


Ta ponedeljek (12. 6. 2017) se bomo za letošnje šolsko leto še zadnjič zbrali in tako zaključili tokratno delovanje čebelarskega krožka na naši šoli.
Hvala vsem Vam, ki ste nas spremljali in nam »stali ob strani«.


Člani čebelarskega krožka OŠ Antona Ukmarja,
vrtnar-čebelar: Mirjan Udovič,
komentor- čebelar: Rifet Dželilovič,
mentor.čebelar: Aleš Vodopivec

 

Četrtošolci na športnih igrah na Debelem rtiču

9. 6. 2017


V petek, 9. 6.2017 smo se predstavniki 4. razreda udeležili športnih iger na Debelem rtiču. Imeli smo se lepo, pa še uspešni smo bili. Prvi smo bili v košarki, med dvema ognjema, v bowlingu in v metu v tačo. V v namiznem nogometu smo bili drugi, nogometaši pa so zasedli nehvaležno, pa še vedno dobro četrto mesto. Bravo mi. Ortoke smo spremljali učiteljici Andreja,Bogdana in učitelj Vasja.

 

Tretješolci v šoli v naravi na Cerknem

5. 6. - 9. 6. 2017

 

Že prvi dan šole v naravi smo bili zelo aktivni!  V šoli v naravi se imamo zelo lepo, plavamo, se igramo, uživamo,  občudujemo naravo, se sprehajamo, .

 

Španski večer na naši šoli

7. 6. 2017

 

V sredo, 7. 6. 2017, smo z učenci izbirnega predmeta Španščina z OŠ Livade Izola, OŠ Anton Ukmar Koper in OŠ in vrtec Ankaran priredili španski večer. Učenci so zaigrali tri igrice v španščini: Cumpleoños feliz, En un centro comercial in En un bar. Po kratkem programu smo se okrepčali s tortilla chipsi in tipičnimi mehiškimi omakami; nacho sirom in guacamole. Kdor je želel, je lahko zaplesal na latino glasbo. Bil je sproščen in prijateljski španski večer.

Učiteljica španščine Maša Avsenak Zobec

 

 

Tabor pri predmetu Šport za sprostitev prvič izpeljan s taborjenjem v šolskem oljčniku

2. 6. - 3. 6. 2017

 

V petek, 2. 6. in v soboto, 3. 6. 2017 je potekal čudovit tabor pri predmetu Šport za sprostitev, ki je bil kot zanimivost prvič izpeljan s taborjenjem v šolskem oljčniku.

 

Učenci 1. razreda uživali na bazenih Aquaparka v Žusterni

29. 5. 2017 do 31. 5. 2017

 

Otroci, učiteljice in učitelji 1. razreda so od 29. 5. 2017 do 31. 5. 2017 uživali na bazenih Aquaparka v Žusterni, kjer so se prilagajali na vodo, se igrali različne igre v vodi, se učili plavalnih veščin in spoznavali pomen varnosti na bazenu, v vodi in ob njej. Imeli so se fantastično.

 

Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice 2016/2017

26. 5. 2017

 
V petek, 26. maj 2017, je skupina učencev iz  4., 7. in  8. razreda obiskala Osnovno šolo Dr. Branimira Markovića Ravna Gora v Gorskem kotarju na Hrvaškem. Dan, ki smo ga preživeli skupaj,  je bil poln doživetij in nepozabnih spominov.
Mentorice: Andreja Spudič, Patricija Kravanja in Mateja Kokošar
 
 
 

Skajp konferenca v esperantu s francosko gimnazijo iz kraja Salins-les-Bains

23. 5. 2017

V okviru tedna jezikov je v torek, 23. maja 2017 potekala video konferenca s francosko šolo Victor Considerant iz kraja Salins-les-Bains iz Francije. Video konferenca je potekala v esperantu, saj obe šoli ponujata tečaj mednarpdnega jezika esperanto. Video konference se je udeležilo veliko učencev in učiteljev iz francoske šole, ki so s pomočjo esperanta odkrivali Slovenijo in osem učencev naše šole, ki se v okviru interesne dejavnosti esperanto že celo leto pridno učijo mednarodni jezik esperanto s pomočjo pametnih tablic in aplikacije Duolingo. Konferenci sta prisostvovala tudi ravnateljica, pomočnik ravnateljice francoske šole in novinarji. V povezavi s tem dogodkom je izšel tudi časopisni članek o premagovanju jezikovnih ovir med učenci različnih dražv Evropske Unije s pomočjo esperanta.

Mentor: Peter Grbec

 

Naravoslovni dan za učence 7. razredov: Križna jama in Rakov Škocjan

22. 5. 2017

 

Učenci 7. razredov so v ponedeljek, 22. maja 2017, v Križni jami raziskovali značilnosti podzemeljskih kraških pojavov, v Rakovem Škocjanu pa so najprej raziskovali značilnosti Tkalca jame, nato pa so se še zapeljali s kanuji do Velikega naravnega mosta.

 

Učenci v Postojnski jami

20. 5. 2017

 

V soboto, 20. maja 2017 smo v okviru planinske skupine UKMarkacija odšli na ogled vivarija, razstave metuljev, filma o nastanku postojnskega območja in seveda Postojnske jame. Kljub dežju smo se imeli fenomenalno. Otroci so bili navdušeni in polni zanimivih vprašanj za vodiča po jami in razstavi. Otroke sva spremljali učiteljici Nataša in Andreja.

 Učenci obiskali Lipico

18. 5. 2017

 

V četrtek, 18. maja 2017 smo učenci 2. razreda obiskali kobilarno Lipica.Ogledali smo si kobilarno in izvedeli veliko novega o konjih.

 

 

Prostovoljstvo

16. 5. 2017

 

V torek, 16. maja 2017 smo se učenci prostovoljci naše šole, srečali s prostovoljci v okviru Veselega dneva prostovoljstva v Ljubljani na Prešernovem trgu, kjer smo prikazali raznovrstnost in srčnost prostovoljskih programov. Veseli dan prostovoljstva je potekal pod sloganom: Prostovoljstvo kot prostor vključevanja.

Mentorica:
Alenka Veselica

 

Logotipi za mednarosni projekt D'BASKET

14. 5. 2017

 

V okviru mednarodnega projekta D'BASKET so se z naše šole trije logotipi uvrstili v  finale nagradnega natečaja. Konec maja bo komisija razglasila zmagovalca. Izbirala bo med devetimi finalisti.

Avtorji logotipov so Bastian Bedene, Nik Zlatič (1); Andrej Škoda, Nejc Valenčič (2); Debora Korlevič, Lina Šoper Rijavec (3).

Vrstni red je trenutno naključen.

 

Prireditev "Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet" in kviz "Kaj veš o Rdečem križu?"

11. 5. 2017

 

V tednu Rdečega križa smo v četrtek, 11. 5. 2017, na OŠ Koper z dvema skupinama četrtošolcev sodelovali na 10. prireditvi »Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet« v kvizu »Kaj veš o Rdečem križu ?«. V zabavnem delu prireditve nam je zapel Slavko Ivančič. Na tribunah so nas spodbujali ostali naši učenci in učiteljice ter starši. Nastopajoči so bili zelo uspešni in si zaslužijo vso pohvalo. Dosegli so drugo mesto. Temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja (AED-ja) nas je prostovoljno pripravljal starš našega tekmovalca g. Renko.
Čestitke tekmovalcem, ki so našo šolo zelo suvereno zastopali. Utrinke iz priprav na tekmovanje in prireditev si poglejte v galeriji.

Mentorica tekmovanja
Alenka Veselica

 

 

Na obisku v podjetju Titus d.o.o. v Dekanih

11. 5. 2017

 

V četrtek, 11.5.2017, smo si v sklopu projekta Popestrimo šolo ogledali proizvodnjo Titus d.o.o. v Dekanih. Skupina osmošolcev je bila nad predstavitvijo in ogledom proizvodnje navdušena. 

 

 

Brigita Bukovec na obisku

11. 5. 2017

 

V četrtek, 11. 5. 2017 smo na naši šoli gostili dobitnico srebrne olinpijske medalje na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 v teku na 100 metrov z ovirami. Z njo smo spoznavali osnove olimpizma. Bilo nam je lepo.

 

Kino Otok: animacije in filmi

10. 5. 2017


V tem šolskem letu so učenci 6.b razreda kritično razmišljali o animaciji ter filmih. Pod vodstvom mentoric Ane Peršič in Nataše Režek so si ogledali kar nekaj posnetkov in nato glasno razmišljali o vsebinah ter povezavah z resničnim življenjem.

10. maja 2017 so si tako v kinu Odeon, v Izoli, skupaj s starši ogledali dokumentarni film »La terra di transito«, ki govori o trenutnem stanju v evropski družbi. Po ogledu je sledila razparava.


Nekaj utrinkov si lahko ogledate tu.

 

 

Opazovalni panj

8. 5. 2017

 

Obveščamo Vas, da smo v ponedeljek, 8. maja 2017 naselili opazovalni panj z manjšo čebeljo družino pri šolskem čebelnjaku. Opazovalni panj je sestavljen tako, da je možno preko zastekljenega dela opazovati dogajanje v samem panju in na tak način je možno varno opazovati vsakodnevno življenje čebel v njihovem naravnem okolju. Za ta korak smo se odločili, da bi širšemu krogu zainteresiranih predstavili čebeljo družino, njene članice in člane, vloge posameznih v samem panju in izven njega ter pomen čebel kot opraševalk in negovalk življenja na našem planetu nasploh. Vabimo Vas, da si ogledate to našo »pridobitev« (učilo v naravi) v prihajajočem mesecu ali dveh, ko so čebele najbolj aktivne. Na tak način si lahko popestrite kakšno šolsko urico in združite krajši obisk pri opazovalnem panju s kakšno drugo dejavnostjo v šolskem sadovnjaku oz. parku okoli šole.


Naprošamo pa Vas, da se po možnosti najavite pri Alešu Vodopivcu (seveda, če želite še kakšno obrazložitev) oziroma če boste sami pristopili k opazovalnem panje, da se vedete umirjeno in spoštljivo v okolici čebelnjaka. Naj bo Vam in nam ta pridobitev v veselje in ponos.

 
Člani čebelarskega krožka OŠ Antona Ukmarja,
šolski vrtnar: Mirjan Udovič,
komentor: Rifet Dželilovič,
mentor: Aleš Vodopivec

 

 

Prekmurje: Vulkan in tropski deževni gozd?

26. 4. 2017


Osmošolci so v sredo, 26. aprila 2017 raziskovali vulkan v doživljajskem parku Vulkanija in tropski deževni gozd v Tropskem vrtu v Prekmurju. Spotoma smo si pogledali še Grad Grad, največjo sekvojo v Sloveniji pri Ptuju. Na Ptuju smo si privoščili še sladoled. Skratka, SV Slovenija nas je navdušila.

 

Pohod do izolskega svetilnika

22. 4. 2017

 

Učenci, ki obiskujejo planinsko skupino UkMarkacijia, so se 22. aprila 2017 odpravili na pohod od naše šole do izolskega svetilnika. Imeli so se lepo.

Učiteljici Andreja in Nataša.

 

Noč branja 2017

21. 4. 2017


V petek, 21. aprila 2017, smo se pridružili vseslovenski noči knjig in branja. Skupina sedmo- in osmošolcev je preživela noč v šolski knjižnici, ob druženju, pogovorih in branju je noč hitro minila.
Vtisi udeležencev:
»Nikoli si ne bi mislil/a, da bom prespal/a v šolski knjižnici. »
»Bilo je čudovito in upam, da se bo taka, meni nepozabna noč, še kdaj ponovila.«

Povezava: http://dobrodoslivsolskiknjiznici.weebly.com/obvestila-novice.html

 

Predstavitev vaterpola in razvajanje v bazenih

20. 4. 2017

 

Predstavitev vaterpola in razvajanje v bazenih pri predmetu Šport za zdravje.

 

Tekmovanje z ROBOsledi  na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Portorož

13. 4. 2017


Tekmovali smo v disciplini ROBOsled (sledenje črti samogradnih robotov) in osvojili odlično 2. mesto od vseh trideset tekmovalcev naše regije v tej disciplini in se tako uvrstili na državno tekmovanje.
Učenci so svoje roboslede sestavili popolnoma sami. Naučili so se sestavljati elektronska vezja in jih tudi umeriti oziroma optimizirati.
Čestitamo našim učencem in mentorju Tomo Drevenšku za dosežene odlične rezultate.


 

Šole v naravi za četrtošolce v Kočevju

3. - 7. in 10. - 14. 4. 2017

 

Četrtošolci sporočajo, da se imajo lepo v šoli v naravi v Kočevju.


 

Prve praktične vaje v novem šolskem čebelnjaku

11. 4. 2017

 

Prve praktične vaje v našem šolskem čebelnjaku so člani čebelarskega krožka osnovne šole Antona Ukmarja že opravili v ponedeljek 10. 4. 2017. Spoznali so »v živo« sestavo AŽ panja in njegove posamezne dele. Prav tako so si lahko ogledali (tudi »v živo«) posamezne člane čebelje družine, kot so: matica, delavka in trot in spoznali »notranji razpored« dolžnosti in dela v posameznem panju. Na ta način so svoje dosedanje teoretično znanje uporabili tudi v praksi.

Seveda je to bil le »spoznavni obisk« saj se tudi že tako mladi čebelarji zavedajo, da je pri čebelarjenju marsikdaj teorija eno a praksa nekaj drugega. Saj čebele nimajo (in jih tudi prav nič ne zanima) »človeškega koledarja« in se ravnajo po »naravnem koledarju« ter se prilagajajo realnim (trenutno obstoječim) vremenskim razmeram. To pa ima za posledico, da čebelarja (človeka) marsikdaj presenetijo s svojimi dejanji, ki pa jih mi (rečemo si razumni in racionalni) v svoji teoriji nismo predvideli. Zato v čebelarstvu velja rek: »Več časa, ko se ukvarjam (in »študiram«) s čebelami, manj vem. Tako vam bodo rekli vsi »stari« (ki se z njimi ukvarjajo že vrsto let, 30 in več let) čebelarji.


Oglejte si tudi nekaj fotografij, ki smo ji posneli. Niso ravno najbolše kvalitete a za prvi vtis bo morda le dobro.

Koper, 11. 4. 2017 
mentor: Aleš Vodopivec
komentor: Rifet Dželilovič

Revija otroških pevskih zborov "Naša pomlad". 

11. 4. 2017

 

Nekaj utrinkov iz revije otroških pevskih zborov "Naša pomlad". Našo šolo so zastopali kar trije pevski zbori.


 

Prireditev "Otroci v Pregari"

7. 4. 2017

 

V petek, 7. 4. 2017, je ob 18. uri v Kulturnem domu Pregara potekala zaključnega prireditev projekta "Otroci v Pregari", kjer so otroci naše šole s pomočjo pogovorov z domačini, anketiranja in likovne umetnosti odkrivali značilnosti istrske vasi Pregara. V okviru projekta smo izdali tudi zbornik, ki so ga domačini Pregare dobili brezplačno. Na zelo dobro obiskani prireditvi so nastopili mešani pevski zbor naše šole, vokalna skupina Ukmarjetje prav tako iz naše šole in trio Žvejerin, ki so ga sestavljali trije naši učitelji (Boštjan, Iva in Taljub). Za zaključek je nastopil še pevski zbor Kantadore iz Pregare. Zelo lep večer smo zaključili s pogovorom in pogostitvijo. 

 

V šolskem sadovnjaku smo postavili čisto pravi čebelnjak z osmimi panji

6. 4. 2017

 

Spoštovane učenke in učenci, starši in skrbniki, učiteljice in učitelji, vodstvo šole in vsi ostali zaposleni na naši šoli, z veseljem in ponosom Vam sporočamo, da smo
Že v drugem letu našega delovanja se nam je izpolnila želja, ki smo si jo še komaj pred nekaj meseci lahko prav po tihem želeli. Ob velikem razumevanju in podpori naše ravnateljice Gabrijele Dolinšek se je komaj v nekaj mesecih ideja o postavitvi lastnega učnega čebelnjaka uresničila. Najprej bomo (smo) z dvemi (2) mladimi čebeljimi družinami (donacija mentora in komentorja) naselili dva panja. V procesu učenja bomo kasneje s praktičnim delom in vajo naselili še ostale panje po načinu naravnega razmnoževanja čebel.

 

To novo pridobitev pa boste lahko kot »učilo« lahko uporabljali tudi vi učenke in učenci, seveda v prisotnosti vaših učiteljic in učiteljev. Prav tako pa si lahko v svojem prostem času sami ogledate čebelnjak z okolico. Ker pa vemo, da čebela lahko tudi piči vas naprošamo, da se v okolici čebelnjaka obnašate umirjeno in s spoštovanjem do živali in narave. Naj nam bo ta naša nova pridobitev v veselje in ponos.

Letošnji kulturni dan je bil namenjen temi o Martinu Krpanu. Tako sem ob sodelovanju z izbranimi učenci devetih razredov in učiteljem likovnega pouka Igorjem Pucerjem izvedel delavnico poslikave »panjskih končnic« in sicer na izbrano temo. Najprej sem jim predstavil zgodovinski pogled te naše Slovenske posebnosti potem pa sem jih vodil k lastnemu razmišljanju in ustvarjanju, da so na tem malem koščku lesa združili tradicijo in lasten pogled na izbrano temo. Izdelke je možno videti na šolskem hodniku predmetne stopnje. V kratkem pa jih imam namen preseliti na šolski čebelnjak in sicer bodo nanj postavljeni kot nek »zgodovinski spomin« s pridihom današnjega časa. Nameščeni bodo tako, da jih bo možno menjavati in tako bo to kot neka mala »galerija« na prostem.

Mentor: Aleš Vodopivec

Komentor: Rifet Dželilovič