Iskanje po arhivu

V podaljšanem bivanju smo ustvarjalni

5. 10. 2017

 

V podaljšanem bivanju smo ustvarjalni. Sami smo iz odpadnega materiala izdelali šah.

 

Tretješolci izdelovali lutke

5. 10. 2017

 

V četrtek, 5.10. 2017, so v tretjih razredih oživele lutke. Najprej smo si ogledali lutkovni koncert Nesem sončnico na rami. V razredu so otroci po skupinah izdelali lutke  in z dramatizacijo navduševali svoje sošolce. Bilo nam je lepo.

 

Učenci 4. razreda so se potepali po Škocjanskem zatoku

5. 10. 2017

 

V četrtek, 5. 10. 2017, smo se učenci 4. razreda potepali po Škocjanskem zatoku. Opazovali smo živali in rastline naravnega rezervata.

 

Četrtošolci obiskali Fakulteto za vede o zdravju

29. 9. 2017

V petek, 29. 9. 2017, smo učenci 4. razreda obiskali Fakulteto za vede o zdravju. Sodelovali smo pri pripravljenih postajah. Večini učencev so bili najzanimivejši poskusi s kemijskimi spojinami in določevanje C-vitamina v napitkih, ki jih pijemo. Seznanili smo se s količino sladkorja, ki jo vsakodnevno zaužijemo ob pitju nekaterih pijač. Ugotovili smo, kako natančno si znamo umiti roke in s tem preprečiti širjenje virusov. Zelo koristen je bil ogled in tudi poskus oživljanja človeka in še veliko drugega... Skratka... veliko smo se naučili! 

 

Čestitke Nastasji Češnjevar Ušumović, učenki 8. c, ki je na literarnem natečaju za najboljše ljubezensko pismo dosegla 2. mesto

29. 9. 2017

 

Čestitke Nastasji Češnjevar Ušumović, učenki 8. c, ki je na literarnem natečaju za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji za leto 2017, ki ga organizira Kulturno društvo Josipine Turnograjske, dosegla 2. mesto.
Letošnja tema je bila LJUBEZEN DO NARAVE. Sodelovali so mladi iz cele Slovenije (tudi zamejstva) z izjemnimi deli, med katerimi zavzema posebno mesto prav Nastasjino pismo.

Preberite ga!

 

Če morda ne deluje, si lahko pismo preberete tukaj.

 

Učenci interesne dejavnosti Balet in Jazz na festivalu Medgeneracijski oder v Ljubljani

28. 9. 2017

 

Naši učenci interesne dejavnosti Balet in Jazz so se na festivalu Medgeneracijski oder v Ljubljani, 28. 9. 2017 predstavili s krajšim programom. Festival je bil namenjen povezovanju med otroci in starejšimi. Ob nastopu so otroci bili zelo uspešni in, seveda, izjemno uživali.


 

Devetošolci tekli kros in uživali v športnih igrah

28. 9. 2017

 

Učenci 9.razreda so imeli danes, 28.9. 2017 športni dan. V prvem delu športnega dne so učenci odtekli kros na Bonifiki, v drugem delu pa so na šolskem igrišču v sproščenem vzdušju igrali različne športne igre.

 

Devetošolci raziskovali reko Sočo in Soško fronto

27. 9. 2017

 

V sredo, 27. 9. 2017, smo s devetošolci raziskovali reko Sočo s pritoki in 1. svetovno vojno. Najprej smo si ogledali Sabotinski most, ki je največji železniški kamniti most na svetu. Nato smo se odpravili proti slapu Boka in proti koritom Soče v Trenti. V trdnjavi Kluže so nam člani društva 1313 na šaljiv način prikazali življenje vojakov na soški fronti. Po ogledu kavern in korit Koritnice smo si v bližini Bovca ogledali še muzej 1. svetovne vojne na prostem Ravelnik. Nato smo se vrnili domov. .

 

V okviru Evropskega dneva jezikov sta našo šolo obiskala Anica in Terry Page, zakonca in govorca esperanta iz Anglije

 

26. 9. 2017

 

26. septembra v Evropi praznujemo evropski dan jezikov. Po vsej Evropi se Evropejce spodbuja k učenju več različnih jezikov v katerikoli starosti, v šoli ali izven nje, saj jezikovna raznolikost predstavlja pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja.


Na naši šoli smo dogodek obeležili z več aktivnostmi, Kot zanimivost lahko povemo, da na naši šoli že vrsto let poteka interesna dejavnost, kjer se učenci učijo mednarodni jezik esperanto. Ob tej priliki sta našo šolo obiskala Anica in Terry Page, govorca esperanta, ki sta se spoznala na esperantskem srečanju na Nizozemskem daljnega leta 1964. Ona, Slovenska, ni znala besede angleško, on Anglež pa ni znal niti besede slovensko, vendar pri njiju komunikacija ni bila težava, saj sta se pogovarjala v esperantu in tudi njunima dvema otrokoma je materni jezik esperanto. Sedaj živita v okolici Londona.

Učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Esperanto na naši šoli so z zanimanjem poslušali njuno življenjsko pripoved in zraven veliko spraševali.

 

Šestošolci na naravoslovnem dnevu v planetariju spoznavali vesolje in obiskali šolo prababic in pradedkov

12. 9. 2017

 

Planetarij Ljubljana je manjša dvorana, v kateri so si učenci po celotni kupoli ogledali filme o vesolju v 360-stopinjskem pogledu. V Slovenskem šolskem muzeju so se učenci udeležili »učnih urah naših babic in dedkov« kjer gre za preplet spontanega učenja in zabave. Naši šestošolci so pod strogim očesom gospodične učiteljice ali gospoda učenika podoživeli šolo leta 1930 iz časa Kraljevine SHS (Jugoslavije ), kjer je jih gospodična učiteljica ali gospod učitelj pouči o lepi pisavi (Lepopis). Naravolsovnega dni ni pokvarilo niti deževno vreme.

 

 

Osmošolci spoznavali globalno učenje, ki nam omogoča razumevanje svetovnih problemov

9. 9. 2017

 

Učenci 8. razredov so na delavnici spoznavali globalno učenje. Globalno učenje nam skuša omogočiti razumevanje svetovnih problemov ter nas opremlja z znanjem, veščinami in vrednotami, ki jih kot državljani sveta potrebujemo za soočanje z globalnimi izzivi. Učenci so na zanimiv način spoznavali razporeditev prebivalstva in bogastva po svetu. Delavnico je vodilo kulturno razvojno društvo Pina iz Kopra.

 

Učenci 4. razredov so s pomočjo športnega dne podaljšali poletje

6. 9. 2017

 

Športni dan z vsebino iger na plaži je, v sproščenem vzdušju, omogočil učencem še zadnje obmorske užitke.

 

 

Dnevnik RTV Slovenija poročal o učenju esperanta na naši šoli

26. 7. 2017

 

Na osrednjem Dnevniku RTV Slovenija so 26. julija 2017 poročali o poučevanju esperanta kot interesne dejavnosti na naši šoli. Video posnetek si lahko ogledate tukaj.

 

 

Aktivne počitnice na naši šoli 

26. 6. 2017 do 14. 7. 2017

 

V sklopu projekta Popestrimo šolo 2016-2021 smo na Osnovni šoli Antona Ukmarja Koper organizirali aktivne počitnice od 26. 6. 2017 do 14. 7. 2017, od 7.00 do 16.00.

Aktivne počitnice so bile namenjene učencem od 1. do 5. razreda, ter učencem priseljencem, ki obiskujejo Osnovno šolo Antona Ukmarja Koper. Poskrbeli smo za prehrano: malico in kosilo ter za zanimiv in pester program. Veliko je bilo tudi poskusov. Na slikah so poskudi z Newtonovo tekočino in električnp prevodnostjo.Oglejte si galerijo slik.

 

Poletni raziskovalni tabor v Narinu

26. 6. - 30. 6. 2017

 

Učenci in učitelji sporočajo, da se imajo zelo lepo na poletnem raziskovalnem taboru v Narinu.

 

Poletno počitniško varstvo Rakitna 2017

26. 6. - 30. 6. 2017

 

Srečno smo 26. 6. 2017 prispeli v Rakitno, kjer nas je sprejelo prijazno osebje zdravilišča. Prvi dan je za nami in smo že polni vtisov. Vožnja z avtobusom, nameščanje v sobe, raziskovanje zanimivosti v novem okolju, navezovanje novih prijateljskih vezi, igra ob jezeru ter v okolici doma, spoznavni večer, spanje s prijatelji v sobi....in kaj vse je še pred nami. Lep pozdrav v Koper in topel objem vsem mamicam in očkom, ki nas pogrešajo in morajo delati, mi pa se imamo fajn, hahahaha!

 

Zaključna prireditev Veselje na šolskem dvorišču

21. 6. 2017

 

V sredo, 21. 6. 2017, smo povabili učence in starše, da se z nami poveselijo ob zaključki šolskega leta. Prireditev smo poimenovali Veselje na dvorišču, saj je bilo res vesele in pestro. Lahko ste si ogledali gledališko predstavo ali nastop gimnastične skupine, lahko ste se udeležili ene izmed mnogih delavnic ali pa preprosto poklepetali s prijatelji v senci. Prireditev smo polni lepih občutkov zaključili s kepico sladoleda.

 

Avdicija za Martina Krpana

21. 6. 2017

 

Želite izvedeti, kako lahko postaneš Martin Krpan? Učenci so nam to v gledališki predstavi na duhovit način razložili. mentorica je bila Patricija Kravanja.

 

GeoBioBlitz tudi z učenci naše šole

16. - 17. 6. 2017

 

Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji je 16. in 17. junija letos organiziralo dogodek GeoBioBlitz v dolini Vrata, v Triglavskem narodnem parku. Poleg slovenskih in ameriških raziskovalcev so na GeoBioBlitzu sodelovali tudi ameriški in slovenski učenci ter predstavniki Triglavskega narodnega parka. Na GeoBioBlitzu so sodelovali tudi učenci naše šole. Namen dogodka je bil spoznavati in evidentirati geodiverziteto in biotsko raznovrstnost območja, in sicer po modelu National Geographic-a, ki je uveljavljen v ameriških narodnih parkih in se imenuje BioBlitz. Na GeoBioBlitzu smo se učenci in učitelji zelo veliko naučili. 

 

Zaključek športnega programa 2017

15. 6. 2017
 
 
V četrtek, 15. 6. 2017 je bilo v okolici naše šole zelo živahno. Na velikem šolskem igrišču so se zbrali učenci, ki obiskujejo športni program. Skupaj s svojimi starši so se podali na lov za skritim zakladom. So ga našli? Poglejte v galerijo slik.
 
 

 

Zaključna prireditev Čisti zobki 2017

15. 6. 2017
 
 
V letošnjem šolskem letu so v tekmovanju za čiste zobke zmagali učenci 5. a razreda. Pripravili so čudovito predstavo o Ostržku, ki ni poznal zdrave hrane. Medicinski sestri Katja in Tatjana sta nagradili vse otroke, ki so celo leto skrbeli za svoje zobe. 
 

 

 

Zaključni nastop brenkalcev 2016/2017

15. 6. 2017

 

Ob zaključevanju šolskega leta 2016/2017 so se v četrtek, 15. 6. 2017, v večnamenskem prostoru šole predstavile vse štiri skupine brenkalcev in sicer mlajša in starejša skupina ukulelistov, ter dve skupini kitaristov. Presenečenje je bil še nastop osmošolca kot asistenta in očeta ene izmed mlajših ukulelistk. Na koncu pa smo vsi skupaj  zapeli pesem Siva pot.

 


Valeta 2014

14. 6. 2017

 

V sredo, 14. 6. 2017, se je od osnovne šole poslovila generacija učencev 2002(2001). Učenci so s svojimi razredniki in še nekaterimi drugimi učitelji pripravili tradicionalno Valeto. Letos je bila rdeča nit tega poslovilnega srečanja generacije kino. Učenci so mu dali naslov »Kino Ukmar«.

Ob tej priliki, sta ravnateljica šole in njena pomočnica podelili še nazive raziskovalec, dve umetnici, športnica šole in dve in nagradi šole.

Kako so v svet odplesali, odigrali in zapeli lahko vidite v »Milijon in eni sliki…«…

 

 

Predaja ključa 2017

14. 6. 2017

 

Vas zanima, kako je v sredo, 14. 6. 2017, potekala predaja ključa osmošolcem v letošnjem šolskem letu? Oglejte si galerijo slik.

 

Tekma Učitelji : Devetošolci 2017? Zmagali učitelji.

13. 6. 2017

 

V torek, 13. junija 2017 so se učenci in učitelji pomerili v odbojki. Tokrat so bili učitelji premočan nasprotniki in so učence ugnali z 2 : 0. 

 

 

Četrtošolci z barko raziskovali slovensko obalo

12. 6. in 13. 6. 2017


V ponedeljek, 12. 6. in v torek 13. 6. 2017 smo se ućenci 4, razredov udeležili naravoslovenga dne. Popeljali smo se z Barko od Kopra do Pirana, si ogledali obalo z morja, mesto Piran in v Fiesi raziskovali življenje v morju in ob njem.Imeli smo se zelo lepo.

 

Naš prvi šolski med

10. 6. 2017

 

Pred dvema tednoma nam je uspelo iztočiti naš prvi šolski med (iz 3 satnih okvirčkov od dveh osnovnih družin). Vzeli smo si ga le malenkost, da si »potešimo« radovednost in ugotovimo ali smo »na pravi poti«. Vse ostalo smo pustili čebelam za njihov razvoj in za »širitev« števila čebeljih družin v prihodnje. Letošnje leto smo v začetku aprila pričeli čebelariti z dvema družinama (na 7 satih) in do sedaj smo »napredovali« do štirih družin (+ 1 v opazovalnem panju), torej, v tem trenutku posedujemo 5 čebeljih družin. Naš namen je, da že v prihodnjem letu napolnimo vseh 8 panjev (+ opazovalni panj) in tako čebelarimo »na polno« kar se tiče zmogljivosti našega 8-panjskega šolskega čebelnjaka.

Prav tako nam je uspelo (kot je bilo že pred časom obljubljeno), da smo na čebelnjak postavili »mini galerijo« panjskih končnic. Tokrat so razstavljene tiste, ki so jih naši učenci ustvarili v okviru delavnice ob kulturnem dnevu na temo »Martin Krpan«, ki sem jo vodil na temo panjskih končnic. Razstavni prostor (na šolskem čebelnjaku) ima možnost menjave panjskih končnic in (kot sem že pred časom napisal) bo možno le te dodajati in menjavati v smislu »mini galerijice na prostem« v našem šolskem sadovnjaku.


Ta ponedeljek (12. 6. 2017) se bomo za letošnje šolsko leto še zadnjič zbrali in tako zaključili tokratno delovanje čebelarskega krožka na naši šoli.
Hvala vsem Vam, ki ste nas spremljali in nam »stali ob strani«.


Člani čebelarskega krožka OŠ Antona Ukmarja,
vrtnar-čebelar: Mirjan Udovič,
komentor- čebelar: Rifet Dželilovič,
mentor.čebelar: Aleš Vodopivec

 

Četrtošolci na športnih igrah na Debelem rtiču

9. 6. 2017


V petek, 9. 6.2017 smo se predstavniki 4. razreda udeležili športnih iger na Debelem rtiču. Imeli smo se lepo, pa še uspešni smo bili. Prvi smo bili v košarki, med dvema ognjema, v bowlingu in v metu v tačo. V v namiznem nogometu smo bili drugi, nogometaši pa so zasedli nehvaležno, pa še vedno dobro četrto mesto. Bravo mi. Ortoke smo spremljali učiteljici Andreja,Bogdana in učitelj Vasja.

 

Tretješolci v šoli v naravi na Cerknem

5. 6. - 9. 6. 2017

 

Že prvi dan šole v naravi smo bili zelo aktivni!  V šoli v naravi se imamo zelo lepo, plavamo, se igramo, uživamo,  občudujemo naravo, se sprehajamo, .

 

Španski večer na naši šoli

7. 6. 2017

 

V sredo, 7. 6. 2017, smo z učenci izbirnega predmeta Španščina z OŠ Livade Izola, OŠ Anton Ukmar Koper in OŠ in vrtec Ankaran priredili španski večer. Učenci so zaigrali tri igrice v španščini: Cumpleoños feliz, En un centro comercial in En un bar. Po kratkem programu smo se okrepčali s tortilla chipsi in tipičnimi mehiškimi omakami; nacho sirom in guacamole. Kdor je želel, je lahko zaplesal na latino glasbo. Bil je sproščen in prijateljski španski večer.

Učiteljica španščine Maša Avsenak Zobec

 

 

Tabor pri predmetu Šport za sprostitev prvič izpeljan s taborjenjem v šolskem oljčniku

2. 6. - 3. 6. 2017

 

V petek, 2. 6. in v soboto, 3. 6. 2017 je potekal čudovit tabor pri predmetu Šport za sprostitev, ki je bil kot zanimivost prvič izpeljan s taborjenjem v šolskem oljčniku.

 

Učenci 1. razreda uživali na bazenih Aquaparka v Žusterni

29. 5. 2017 do 31. 5. 2017

 

Otroci, učiteljice in učitelji 1. razreda so od 29. 5. 2017 do 31. 5. 2017 uživali na bazenih Aquaparka v Žusterni, kjer so se prilagajali na vodo, se igrali različne igre v vodi, se učili plavalnih veščin in spoznavali pomen varnosti na bazenu, v vodi in ob njej. Imeli so se fantastično.

 

Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice 2016/2017

26. 5. 2017

 
V petek, 26. maj 2017, je skupina učencev iz  4., 7. in  8. razreda obiskala Osnovno šolo Dr. Branimira Markovića Ravna Gora v Gorskem kotarju na Hrvaškem. Dan, ki smo ga preživeli skupaj,  je bil poln doživetij in nepozabnih spominov.
Mentorice: Andreja Spudič, Patricija Kravanja in Mateja Kokošar
 
 
 

Skajp konferenca v esperantu s francosko gimnazijo iz kraja Salins-les-Bains

23. 5. 2017

V okviru tedna jezikov je v torek, 23. maja 2017 potekala video konferenca s francosko šolo Victor Considerant iz kraja Salins-les-Bains iz Francije. Video konferenca je potekala v esperantu, saj obe šoli ponujata tečaj mednarpdnega jezika esperanto. Video konference se je udeležilo veliko učencev in učiteljev iz francoske šole, ki so s pomočjo esperanta odkrivali Slovenijo in osem učencev naše šole, ki se v okviru interesne dejavnosti esperanto že celo leto pridno učijo mednarodni jezik esperanto s pomočjo pametnih tablic in aplikacije Duolingo. Konferenci sta prisostvovala tudi ravnateljica, pomočnik ravnateljice francoske šole in novinarji. V povezavi s tem dogodkom je izšel tudi časopisni članek o premagovanju jezikovnih ovir med učenci različnih dražv Evropske Unije s pomočjo esperanta.

Mentor: Peter Grbec

 

Naravoslovni dan za učence 7. razredov: Križna jama in Rakov Škocjan

22. 5. 2017

 

Učenci 7. razredov so v ponedeljek, 22. maja 2017, v Križni jami raziskovali značilnosti podzemeljskih kraških pojavov, v Rakovem Škocjanu pa so najprej raziskovali značilnosti Tkalca jame, nato pa so se še zapeljali s kanuji do Velikega naravnega mosta.

 

Učenci v Postojnski jami

20. 5. 2017

 

V soboto, 20. maja 2017 smo v okviru planinske skupine UKMarkacija odšli na ogled vivarija, razstave metuljev, filma o nastanku postojnskega območja in seveda Postojnske jame. Kljub dežju smo se imeli fenomenalno. Otroci so bili navdušeni in polni zanimivih vprašanj za vodiča po jami in razstavi. Otroke sva spremljali učiteljici Nataša in Andreja.

 Učenci obiskali Lipico

18. 5. 2017

 

V četrtek, 18. maja 2017 smo učenci 2. razreda obiskali kobilarno Lipica.Ogledali smo si kobilarno in izvedeli veliko novega o konjih.

 

 

Prostovoljstvo

16. 5. 2017

 

V torek, 16. maja 2017 smo se učenci prostovoljci naše šole, srečali s prostovoljci v okviru Veselega dneva prostovoljstva v Ljubljani na Prešernovem trgu, kjer smo prikazali raznovrstnost in srčnost prostovoljskih programov. Veseli dan prostovoljstva je potekal pod sloganom: Prostovoljstvo kot prostor vključevanja.

Mentorica:
Alenka Veselica

 

Logotipi za mednarosni projekt D'BASKET

14. 5. 2017

 

V okviru mednarodnega projekta D'BASKET so se z naše šole trije logotipi uvrstili v  finale nagradnega natečaja. Konec maja bo komisija razglasila zmagovalca. Izbirala bo med devetimi finalisti.

Avtorji logotipov so Bastian Bedene, Nik Zlatič (1); Andrej Škoda, Nejc Valenčič (2); Debora Korlevič, Lina Šoper Rijavec (3).

Vrstni red je trenutno naključen.

 

Prireditev "Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet" in kviz "Kaj veš o Rdečem križu?"

11. 5. 2017

 

V tednu Rdečega križa smo v četrtek, 11. 5. 2017, na OŠ Koper z dvema skupinama četrtošolcev sodelovali na 10. prireditvi »Rdeči križ in mladi prostovoljci za boljši svet« v kvizu »Kaj veš o Rdečem križu ?«. V zabavnem delu prireditve nam je zapel Slavko Ivančič. Na tribunah so nas spodbujali ostali naši učenci in učiteljice ter starši. Nastopajoči so bili zelo uspešni in si zaslužijo vso pohvalo. Dosegli so drugo mesto. Temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja (AED-ja) nas je prostovoljno pripravljal starš našega tekmovalca g. Renko.
Čestitke tekmovalcem, ki so našo šolo zelo suvereno zastopali. Utrinke iz priprav na tekmovanje in prireditev si poglejte v galeriji.

Mentorica tekmovanja
Alenka Veselica

 

 

Na obisku v podjetju Titus d.o.o. v Dekanih

11. 5. 2017

 

V četrtek, 11.5.2017, smo si v sklopu projekta Popestrimo šolo ogledali proizvodnjo Titus d.o.o. v Dekanih. Skupina osmošolcev je bila nad predstavitvijo in ogledom proizvodnje navdušena. 

 

 

Brigita Bukovec na obisku

11. 5. 2017

 

V četrtek, 11. 5. 2017 smo na naši šoli gostili dobitnico srebrne olinpijske medalje na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 v teku na 100 metrov z ovirami. Z njo smo spoznavali osnove olimpizma. Bilo nam je lepo.

 

Kino Otok: animacije in filmi

10. 5. 2017


V tem šolskem letu so učenci 6.b razreda kritično razmišljali o animaciji ter filmih. Pod vodstvom mentoric Ane Peršič in Nataše Režek so si ogledali kar nekaj posnetkov in nato glasno razmišljali o vsebinah ter povezavah z resničnim življenjem.

10. maja 2017 so si tako v kinu Odeon, v Izoli, skupaj s starši ogledali dokumentarni film »La terra di transito«, ki govori o trenutnem stanju v evropski družbi. Po ogledu je sledila razparava.


Nekaj utrinkov si lahko ogledate tu.

 

 

Opazovalni panj

8. 5. 2017

 

Obveščamo Vas, da smo v ponedeljek, 8. maja 2017 naselili opazovalni panj z manjšo čebeljo družino pri šolskem čebelnjaku. Opazovalni panj je sestavljen tako, da je možno preko zastekljenega dela opazovati dogajanje v samem panju in na tak način je možno varno opazovati vsakodnevno življenje čebel v njihovem naravnem okolju. Za ta korak smo se odločili, da bi širšemu krogu zainteresiranih predstavili čebeljo družino, njene članice in člane, vloge posameznih v samem panju in izven njega ter pomen čebel kot opraševalk in negovalk življenja na našem planetu nasploh. Vabimo Vas, da si ogledate to našo »pridobitev« (učilo v naravi) v prihajajočem mesecu ali dveh, ko so čebele najbolj aktivne. Na tak način si lahko popestrite kakšno šolsko urico in združite krajši obisk pri opazovalnem panju s kakšno drugo dejavnostjo v šolskem sadovnjaku oz. parku okoli šole.


Naprošamo pa Vas, da se po možnosti najavite pri Alešu Vodopivcu (seveda, če želite še kakšno obrazložitev) oziroma če boste sami pristopili k opazovalnem panje, da se vedete umirjeno in spoštljivo v okolici čebelnjaka. Naj bo Vam in nam ta pridobitev v veselje in ponos.

 
Člani čebelarskega krožka OŠ Antona Ukmarja,
šolski vrtnar: Mirjan Udovič,
komentor: Rifet Dželilovič,
mentor: Aleš Vodopivec

 

 

Prekmurje: Vulkan in tropski deževni gozd?

26. 4. 2017


Osmošolci so v sredo, 26. aprila 2017 raziskovali vulkan v doživljajskem parku Vulkanija in tropski deževni gozd v Tropskem vrtu v Prekmurju. Spotoma smo si pogledali še Grad Grad, največjo sekvojo v Sloveniji pri Ptuju. Na Ptuju smo si privoščili še sladoled. Skratka, SV Slovenija nas je navdušila.

 

Pohod do izolskega svetilnika

22. 4. 2017

 

Učenci, ki obiskujejo planinsko skupino UkMarkacijia, so se 22. aprila 2017 odpravili na pohod od naše šole do izolskega svetilnika. Imeli so se lepo.

Učiteljici Andreja in Nataša.

 

Noč branja 2017

21. 4. 2017


V petek, 21. aprila 2017, smo se pridružili vseslovenski noči knjig in branja. Skupina sedmo- in osmošolcev je preživela noč v šolski knjižnici, ob druženju, pogovorih in branju je noč hitro minila.
Vtisi udeležencev:
»Nikoli si ne bi mislil/a, da bom prespal/a v šolski knjižnici. »
»Bilo je čudovito in upam, da se bo taka, meni nepozabna noč, še kdaj ponovila.«

Povezava: http://dobrodoslivsolskiknjiznici.weebly.com/obvestila-novice.html

 

Predstavitev vaterpola in razvajanje v bazenih

20. 4. 2017

 

Predstavitev vaterpola in razvajanje v bazenih pri predmetu Šport za zdravje.

 

Tekmovanje z ROBOsledi  na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Portorož

13. 4. 2017


Tekmovali smo v disciplini ROBOsled (sledenje črti samogradnih robotov) in osvojili odlično 2. mesto od vseh trideset tekmovalcev naše regije v tej disciplini in se tako uvrstili na državno tekmovanje.
Učenci so svoje roboslede sestavili popolnoma sami. Naučili so se sestavljati elektronska vezja in jih tudi umeriti oziroma optimizirati.
Čestitamo našim učencem in mentorju Tomo Drevenšku za dosežene odlične rezultate.


 

Šole v naravi za četrtošolce v Kočevju

3. - 7. in 10. - 14. 4. 2017

 

Četrtošolci sporočajo, da se imajo lepo v šoli v naravi v Kočevju.


 

Prve praktične vaje v novem šolskem čebelnjaku

11. 4. 2017

 

Prve praktične vaje v našem šolskem čebelnjaku so člani čebelarskega krožka osnovne šole Antona Ukmarja že opravili v ponedeljek 10. 4. 2017. Spoznali so »v živo« sestavo AŽ panja in njegove posamezne dele. Prav tako so si lahko ogledali (tudi »v živo«) posamezne člane čebelje družine, kot so: matica, delavka in trot in spoznali »notranji razpored« dolžnosti in dela v posameznem panju. Na ta način so svoje dosedanje teoretično znanje uporabili tudi v praksi.

Seveda je to bil le »spoznavni obisk« saj se tudi že tako mladi čebelarji zavedajo, da je pri čebelarjenju marsikdaj teorija eno a praksa nekaj drugega. Saj čebele nimajo (in jih tudi prav nič ne zanima) »človeškega koledarja« in se ravnajo po »naravnem koledarju« ter se prilagajajo realnim (trenutno obstoječim) vremenskim razmeram. To pa ima za posledico, da čebelarja (človeka) marsikdaj presenetijo s svojimi dejanji, ki pa jih mi (rečemo si razumni in racionalni) v svoji teoriji nismo predvideli. Zato v čebelarstvu velja rek: »Več časa, ko se ukvarjam (in »študiram«) s čebelami, manj vem. Tako vam bodo rekli vsi »stari« (ki se z njimi ukvarjajo že vrsto let, 30 in več let) čebelarji.


Oglejte si tudi nekaj fotografij, ki smo ji posneli. Niso ravno najbolše kvalitete a za prvi vtis bo morda le dobro.

Koper, 11. 4. 2017 
mentor: Aleš Vodopivec
komentor: Rifet Dželilovič

Revija otroških pevskih zborov "Naša pomlad". 

11. 4. 2017

 

Nekaj utrinkov iz revije otroških pevskih zborov "Naša pomlad". Našo šolo so zastopali kar trije pevski zbori.


 

Prireditev "Otroci v Pregari"

7. 4. 2017

 

V petek, 7. 4. 2017, je ob 18. uri v Kulturnem domu Pregara potekala zaključnega prireditev projekta "Otroci v Pregari", kjer so otroci naše šole s pomočjo pogovorov z domačini, anketiranja in likovne umetnosti odkrivali značilnosti istrske vasi Pregara. V okviru projekta smo izdali tudi zbornik, ki so ga domačini Pregare dobili brezplačno. Na zelo dobro obiskani prireditvi so nastopili mešani pevski zbor naše šole, vokalna skupina Ukmarjetje prav tako iz naše šole in trio Žvejerin, ki so ga sestavljali trije naši učitelji (Boštjan, Iva in Taljub). Za zaključek je nastopil še pevski zbor Kantadore iz Pregare. Zelo lep večer smo zaključili s pogovorom in pogostitvijo. 

 

V šolskem sadovnjaku smo postavili čisto pravi čebelnjak z osmimi panji

6. 4. 2017

 

Spoštovane učenke in učenci, starši in skrbniki, učiteljice in učitelji, vodstvo šole in vsi ostali zaposleni na naši šoli, z veseljem in ponosom Vam sporočamo, da smo
Že v drugem letu našega delovanja se nam je izpolnila želja, ki smo si jo še komaj pred nekaj meseci lahko prav po tihem želeli. Ob velikem razumevanju in podpori naše ravnateljice Gabrijele Dolinšek se je komaj v nekaj mesecih ideja o postavitvi lastnega učnega čebelnjaka uresničila. Najprej bomo (smo) z dvemi (2) mladimi čebeljimi družinami (donacija mentora in komentorja) naselili dva panja. V procesu učenja bomo kasneje s praktičnim delom in vajo naselili še ostale panje po načinu naravnega razmnoževanja čebel.

 

To novo pridobitev pa boste lahko kot »učilo« lahko uporabljali tudi vi učenke in učenci, seveda v prisotnosti vaših učiteljic in učiteljev. Prav tako pa si lahko v svojem prostem času sami ogledate čebelnjak z okolico. Ker pa vemo, da čebela lahko tudi piči vas naprošamo, da se v okolici čebelnjaka obnašate umirjeno in s spoštovanjem do živali in narave. Naj nam bo ta naša nova pridobitev v veselje in ponos.

Letošnji kulturni dan je bil namenjen temi o Martinu Krpanu. Tako sem ob sodelovanju z izbranimi učenci devetih razredov in učiteljem likovnega pouka Igorjem Pucerjem izvedel delavnico poslikave »panjskih končnic« in sicer na izbrano temo. Najprej sem jim predstavil zgodovinski pogled te naše Slovenske posebnosti potem pa sem jih vodil k lastnemu razmišljanju in ustvarjanju, da so na tem malem koščku lesa združili tradicijo in lasten pogled na izbrano temo. Izdelke je možno videti na šolskem hodniku predmetne stopnje. V kratkem pa jih imam namen preseliti na šolski čebelnjak in sicer bodo nanj postavljeni kot nek »zgodovinski spomin« s pridihom današnjega časa. Nameščeni bodo tako, da jih bo možno menjavati in tako bo to kot neka mala »galerija« na prostem.

Mentor: Aleš Vodopivec

Komentor: Rifet Dželilovič

 

Mlada raziskovalca Mark Djurašević in Jan Gavrilovič Škorja sta se uvrstila na državno tekmovanje

5. 4. 2017

 

Dne 5.4.2017 sta se učenca Mark Djurašević in Jan Gavrilovič Škorja udeležila regijskega srečanja mladih raziskovalcev Obalno-Kraške regije. Pod mentorstvom Toma Drevenška sta napisala raziskovalno nalogo z naslovom Mleko v našem vsakdanu. Raziskovalna naloga se je uvrstila na državno raven, v začetku maja pa bodo znani podrobnejši rezultati. Posebej sta bila pohvaljena za izbrano temo. Nastop sta po besedah ocenjevalcev opravila suvereno in sproščeno. Za razliko od ostalih predstavitev sta namesto ppt predstavitve imela plakat, kar se je ocenjevalcem zdela odlična odeja. Le tega si lahko ogledate na naravoslovnem hodniku naše šole. Vabljeni pa ste, da si iz priložene kuverte vzamete svoj izvod receptov.

 

 

Zaključna prireditev bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko

3. 4. 2017

 

V ponedeljek, 3. aprila 2017, ob 10. uri, je bila v Gledališču Koper zaključna prireditev bralnega tekmovanja Berimo z Rovko Črkolovko.

 

Učenci in učenke uspešni na tekmovanju "oljka ali te poznam?"

31. 3. 2017

 

V petek, 31. 3. 2017, je na Osnovni šoli Ankaran potekalo tekmovanje »Oljka, ali te poznam?«. Pet učencev 5. razreda (Helena Birsa, Sara Gašič, Una Balta, Iza Valentič, Uma Beltram) se je tekmovanja udeležilo v dveh ekipah. Helena Birsa in Sara Gašič sta sta med štirinajstimi ekipami uspešno opravili pisni del in se uvrstili v finale. Znanje sta dobro pokazali tudi v drugem delu tekmovanja, ki je potekalo v obliki kviza, degustacije oljčnega olja in zasaditve oljke. Dosegli sta odlično 4. mesto. Učenke druge ekipe: Una Balta, Iza Valentič in Uma Beltram pa so dosegle 6. mesto. Vsi tekmovalci, šole in mentorji smo prejeli priznanje za sodelovanje in majhna priložnostna darila.

Vsem tekmovalkam iskreno čestitamo!   Mentorica Lea Kozel

 

Učenci na obisku na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in tehnologijo Univerze na Primorskem

31. 3. 2017

 

V petek, 31. 3. 2017 je Fakulteta za matematiko, naravoslovje in tehnologijo za naše učence organizirala zanimive in poučne matematične delavnice in predavanja.


 

Učenci kolesarili od Kopra do Izole

31. 3. 2017

 

V petek, 31. 3. 2017, so učenci izbirnega predmeta kolesarili od Kopra do Izole po obalni poti, ki je sedaj veliko primernejša za kolesarjenje kot prej.

 

 

Učenci uživajo v naravi. zato se učimo tudi zunaj.

31. 3. 2017

 

Učencem želimo popestriti pouk izven ucilnice in razvijati umetniškega duha v prijetnem naravnem okolju. Tako dosežemo veliko koristnega neformalnega  učenja. Na slikah so četrtošolci.

 

 

Osmošolci raziskovali Regijski park Škocjanske jame

27. - 29. 3. 2017

 

Od 27. do 29. marca 2017 so si učenci 8. razredov na naravoslovnem dnevu ogledali Regijski park Škocjanske jame, ki je vpisan v seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCO. Še posebej so zanimivi kraški pojavi. Najprej smo si ogledali učno pot. Med drugim smo si ogledali nastanek udornic, brezno, sotesko reke Reke, štirne, kale, spoznali smo gradnjo suhih zidov, zgodovino Škocjanskih jam ter si nato ogledali še Škocjanske jame. Na koncu so učenci kot ponovitev reševali delovni list, 

 

Učenci spoznavali osnove elektrike na praktičen način

24. 3. 2017

 

Praktično delo ima učenci zelo radi, zato so sedmošolci s pomočjo učiteljice in laboranta na zabaven način spoznavali osnove elektrike.

 

 

Ogled hotela Kempinski Palace Portorož v okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja

24. 3. 2017

 

V petek, 24. 3. 2017, smo se z učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja odpravili raziskovat hotel Kempinski Palace Portorož, ki velja za najlepši hotel v Sloveniji. Na terenskih vajah so učenci spoznali edini hotel s petimi zvezdicami in oznako "superior" v Sloveniji in možnosti zaposlitve v turizmu. Na koncu terenskih vaj smo si za zaključek privoščili še sladoled.

 

Pouk malo drugače: tekmovanje s papirnatimi letali pri geografiji

24. 3. 2017

 

V petek, 24. 3. 2017 so sedmošolci obravnavali letališče v Frankfurtu, ki je eno najpomembnejših letališč na svetu. Da bi si učenci snov lažje zapomnili so pri geografiji organizirali tekmovanje s papirnatimi letali. 

 

 

Področno tekmovanje v plavanju

22. 3. 2017

 

Na področnem prvenstvu v plavanju so učenci naše osnovne šole dosegli odlične rezultate. Čestitamo!


 

Šolski časopis v XXXXL izdaji

20. 3. 2017

 

20. marca 2017 je izšla XXXXL izdaja šolskega časopisa MC novice. Izvoda časopisa ni potrebno kupiti, ogledate si ga lahko na šolskem hodniku v živo ali pa na šolski spletni strani. Čestitke avtoricam Neji,  Žani, Niki (9.c), Samanti (9.b) ter Niku iz 6.c za izvirnost . Čestitke tudi mentorici Nataši Režek.


 

Laborantsko delo na naši šoli

19. 3. 2017

 

Laborantsko delo na naši šoli. Učenci pravijo, da je praktično delo zanimivo.

 

Obisk frncoske veleposlanice na naši šoli

13. 3. 2017

 

V ponedeljek, 13.03.2017, smo na OŠ Antona Ukmarja na obisku imeli go. Marion Paradas, veleposlanico Francije v Ljubljani, ki so jo spremljali direktor Francoskega inštituta (IFCN) v Ljubljani, g. Poli, ki na veleposlaništvu skrbi za gospodarske zadeve, ga. Gabrovšek, tiskovna predstavnica in atašejka za francoski jezik na francoskem inštitutu, ga. Marie-Laure Canteloube. V svoji pisarni jih je sprejela ravnateljica, ga. Gabrijela Dolinšek, prišli sta pa tudi ga. Neva Zajc ter ga. Lucija Čok.
Vse se je začelo s projektom francoskega inštituta v Ljubljani, "Francija potuje", v okviru katerega nas je obiskala ga. Caroline Dewitt, ki je imela vesele in igrive delavnice z učenci 3., 4. in 6. razreda ter učencev, ki obiskujejo francoščino kot neobvezni izbirni predmet. Delegacija se je priključila temu obisku in ravnateljica, ga. Gabrijela Dolinšek, jim je nato razkazala šolo, obiskali smo ucence 3. razreda, ki so ravno imeli zanimivo urico italijanščine. V veselje nam je povedati, da je celotna delegacija bila navdušena nad šolo, ljudmi, prostori, poukom... in znanjem francoščine. Da ne pozabimo omeniti, da nam je vreme streglo in je bil dan prekrasen.
 
 

 

Petošolci v šoli v naravi na Cerknem

13. 3. - 17. 3. 2017

 

Petošolci sporočajo, da uživajo in se imajo lepo.
 

 

 

Območno tekmovanje iz geografije na naši šoli

9. 3. 2017

 

V četrtek, 9. marca 2017, je na naši šoli potekalo obmocno tekmovanje iz geografije. Tekmovanja se je udeležilo 20 učencev iz večine šol v Slovenski Istri, ki so tekmovali v teoritičnem in praktičnem znanju. Galerija slik.


 

 

Podelitev priznanj najuspešnejšim športnikom, športnim ekipam in športnim delavcem Mestne občine Koper

6. 3. 2017


V ponedeljek, 6. 3. 2017, je v športni dvorani Bonifika v Kopru, potekala slovesna podelitev priznanj najuspešnejšim športnikom, športnim ekipam in športnim delavcem Mestne občine Koper za leto 2016. Zlato priznanje za dosežke v športni gimnastiki je prejela tudi ekipa najmlajših deklic OŠ Antona Ukmarja Koper: Mia Sever, Tayra Madžarović, Nika Zajc, Maruša Lovrečič, Fiona Sikur.
Vsem nagrajenkam želimo iskrene čestitke in še veliko športnih uspehov.

 

 

Tehnični dan za 9. razrede: Živeti brez odpadkov (reciklirani ali obnovljeni materiali)

23. 2. 2017

 

Učenci so na praktičen način spoznali, da lahko odpadke znova uporabimo in s tem zmanjsamo onesnazenje. Učenci so:  obnavljali smo pručko in stole, Iz odpadnih kartonov so izdelali regal za odlaganje papirne dokumentacije,iz ploščic so izdelali mozaik, iz odpadnega blaga so izdelali tepihe in preproge, Kozarci za vlaganje so dobili nov namen in sicer so postali okrasene vazice. Izdelovali smo tudi zapetnice prijateljstva ter iz starega papirja so nastale posodice.

 

Terenske vaje v hotelih LifeClass v Portorožu

10. 2. 2017

 

V petek, 10. 2. 2017, smo se z učenci izbirnega predmeta Turistična vzgoja odpravili raziskovat hotele LifeClass v  Portorožu.  Na terenskih vajah so učenci spoznavali življenje v hotelih s štirimi ali petimi zvezdicami in možnosti zaposlitve v turizmu. Nato je sledilo terensko delo po Portorožu.

 

 

Petošolci v etnološkem muzeju

25. 1. 2017

 

V sredo, 25. 1. 17 smo se učenci 5.B odpravili v Etnološki muzej. Imeli smo tehniški dan z naslovom Od vlakna do tekstila. Uživali smo v delavnicah, kjer smo kvačkali, tkali,... Smo uživali, bilo nam je lepo.

Foto: Nataša Rok Poročnik


 

Obisk mehiške restavracije Mama Chico

3. 1. 2017

 

V torek, 3. 1. 2017, smo z učenci izbirnega predmeta španščina tradicionalno obiskali mehiško restavracijo Mama Chico v Planet Tušu v Kopru. Učenci so lahko izbirali med mnogimi glavnimi jedmi. Menu pa je vključeval tudi dnevno juho, solato in sladico. Najbolj zabavno je bilo piti brezalkoholne koktajle. Popoldan smo preživeli v sproščenem in prijetnem vzdušju!

Učiteljica Maša Avsenak Zobec

 

Športna malo drugače

20. 12. 2016

 

Danes, 20. 12. 2016 smo se učenci 5. b odpravili na ŠPO na drsališče in ne v telovadnico. Po malici smo odkorakal na Titov trg, kjer smo eno uro drsali, se zabavali, smejali, uživali. Lepo nam je bilo z animatorkarma Jasno in Sandro ter z učiteljem Andrejem in učiteljico Natašo.

Učenci 5.b z razredničarko Natašo vsem želimo lepe in prijetne praznike ter srečno 2017.

 

Naravoslovni dan Vesolje za učence 6. razredov

13. 12. 2016

 

Na naravoslovnem dnevu Vesolje smo v mali telovadnici postavili planetarij velikosti 8 m x 8 m x 4 m. Učenci 6. razredov so v treh skupinah v planetariju s pomočjo filmov v projekciji 540o spoznavali ozvezdja in zvezde, pomen zvezde Severnice, planete našega osončja, galaksije,...). nato so šestošolci v različnih delavnicah delali eksperimente o svetlobi in spoznali zakaj je nebo modro, debatirali o črnih luknjah, izdelovali rakete na vodni pogon in jih tudi izstrelili na šolskem igrišču ter s pomočjo posebnega teleskopa na šolskem dvorišču opazovali Sonce. na koncu smo še z učenci ponovili kaj vse so se na naravoslovnem dnevu naučili o vesolju. Kako smo se imeli si lahko ogledate v galeriji slik. Vodja naravoslovnega dne: Peter Grbec.

 

Skupina učencev priseljencev ter skupina Jazz baleta naše šole nastopila na podelitvi nacionalnih nagrad in priznanj jabolka kakovosti najboljšim mednarodnim projektom, ki jo organizira CMEPIUS

 7. 12. 2016

 

Skupina učencev priseljencev ter skupina Jazz baleta in baletna skupina Osnovne šole Antona Ukmarja Koper je v sredo, 7. 12. 2016 z zanimivo ter zelo pestro kulturno točko nastopila na podelitvi nacionalnih nagrad in priznanj jabolka kakovosti najboljšim mednarodnim projektom, ki jo organizira CMEPIUS. Pod vodstvom mentorice Mojce Rebec Marinkovič in Lene Vales in glasbeno tehnični podpori učitelja Taljuba Lapanje, je nastop potekal v Ljubljani, v hotelu Union. Po uspešnem zaključenem dogodku, ki ga je povezovala Bernarda Žarn, so se učenci naše šole fotografirali z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Majo Makovec Brenčič.
Za konec pa se je skupina učencev sprehodila po Ljubljani in doživela predpraznični utrip glavnega mesta Slovenije.

 

Turnir šampijonov v ZDA

16. 11. 2016 - 22. 11. 2016

 

Naša šola je bila edina osnovna šola na Primorskem, ki se je v ZDA udeležila Turnirja šampijonov. Slovenijo je v ZDA od 16. do 22. 11. 2016 zastopalo pet osnovnih in srednjih šol. Našo šolo so odlično zastopale učenke Nika Maglič ter Vita in Taja Dodič. Učenkam in metorici Tjaši Kafol iskreno čestitamo!

Članek iz Primorskih novic si lahko preberete tukaj.

 

Terenske vaje v Trst in okolico pri izbirnem predmetu Turistična vzgoja

11. 11. 2016

 

V okviru izbirnega predmeta Turistična vzgoja smo z učenci proučevali Trst z okolico. Trst je turistično zelo zanimivo mesto s skoraj 210 000 prebivalci. Žal ga (pre)malo poznamo. Trst ima veliko turističnih zanimivosti, ki smo si jih seveda ogledali. Nekatere turistične zanimivosti so nam slabo poznane kot npr. Kleine Berlin (nem. Mali Berlin), ki je kompleks protiletalskih zaklonišč, ki so se uporabljala med drugo svetovno vojno v središču Trsta. Nato smo si ogledali še grad Miramar. Grad je dal zgraditi nadvojvoda Ferdinand Maksimilian I. Habsburško-Lotarinški (1832-1867), mlajši brat cesarja Franca Jožefa. Nato smo se zvečer vrnili domov. Namen terenskih vaj je bil ponoviti snov turistične vzgoje na drugačen način.

 

Sadni dan na Ukmarčku

11. 11. 2016

Drugošolci že vedo, da moramo sami skrbeti za svoje zdravje. Povedali so, da je potrebno jesti zdravo hrano, se veliko gibati, dovolj počivati, se umivati in biti prijazen do drugih. V petek so to znanje še poglobili. Razvrščali so sadje, pripravili izvrsten sok v sokovniku, se igrali didaktične igre, vse to povedali tudi v angleščini in spoznali močnega in zdravega papagaja ter telovadili. Bilo nam je lepo.

 

 

Sedmošolci obiskali Narodno galerijo in Narodni muzej v Ljubljani

28. 10. 2016

 

V sredo, 26. 10. so se sedmošolci odpeljali na ekskurzijo v Ljubljano. V prestolnici so obiskali dve za narod pomembni kulturni ustanovi: Narodno galerijo, ki po prenovi kar sije in narodni muzej. V živo so se "srečali" z umetniškimi deli, ki so jih do sedaj večinoma poznali zgolj iz reklam, bankovcev, koledarjev... in z drevakom, vaško situlo, najstarejšim znanim glasbenim inštrumentom - piščaljo... Pobliže pa so v delavnici spoznali tudi organizacijo in opremo rimske vojske. Ogledali smo si tudi staro Ljubljano in spoznavali ustroj srednjeveškega mesta. Seveda, kot se za obisk večjega mesta, kjer je zanimivosti veliko, časa pa malo spodobi, ni manjkal niti Mc' Donalds.
Igor Pucer

 

 

Pri pouku geografije učenci izdelali gejzir

21. 10. 2016

 

Eksperimenti popestrijo pouk geografije. Da bi lažje razumeli delovanje gejzirja so sedmošolci sami izdelali eksperiment. Potrebovali so tri slamice, plastelin in plastenko.

 

Tretje mesto na šolskem občinskem turnirju v košarki

20. 10. 2016

 

Čestitke našim učencem za tretje mesto na šolskem občinskem turnirju v košarki. 

 

 

Otroci rešujejo življenja

17. 10. 2016

 

V sklopu Evropskega dneva oživljanja, ki poteka pod geslom Otroci rešujejo življenja, smo 17. oktobra 2016 na šoli v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije organizirali tečaj temeljnih postopkov oživljanja. Učenci šestih in sedmih razredov so spoznali načine in razlike pri oživljanju nezavestne odrasle osebe, otroka in dojenčka. Svoje znanje so lahko utrdili z oživljanjem različnih lutk.

 

Uspešno izveden projekt Simbioza gibanja 

10. 10. - 16. 10. 2016

 

Tudi letos je naša šola sodelovala v projektu Simbioza giba. V tednu med 10. in 16. oktobrom smo s pomočjo gibanja in različnih športnih vsebin povezali več generacij. V dopoldanskem času smo z »balonjado« popestrili dneve upokojencem v Obalnem domu upokojencev Koper, popoldan pa smo telovadili skupaj z nonami in nonoti. Imeli smo se super.

 

Otroci raziskovali Pregaro 

7. 10. 2016

Enaintrideset otrok 7., 8. in 9. razreda naše šole se je 7. oktobra 2016 odpravilo raziskovati Pregaro. V okviru geografije so anketirali domačine o Pregari, likovno nadarjeni učenci so v okviru likovne delavnice slikali vas, nekateri učenci so v okviru slovenščine zapisovali zanimive zgodbe, ki so jim jih povedali domačini. Rezultati raziskovanja bodo objavljeni v posebni knjižici Otroci v Pregari 2016. Imeli smo se lepo.

Mentorji: Peter Grbec, Maja Starc Šinigoj in Igor Pucer. 

 

Tehniški dan v Hrvojih za petošolce

6. 10. 2016

 

V četrtek, 6. oktobra 2016 smo petošolci imeli tehniški dan. Z avtobusom smo se odpeljali v Hrvoje, v Trajnostni Park Istra.

Zelo toplo so nas sprejeli. Za nas so pripravili zanimive delavnice.Naučili smo se zakuriti ogenj ogenj, na ognju speči kruh, krompir, jabolka, jajčevce. Izdelali smo glasbeni instrument - nunalce. Naučili smo se izdelati milo iz naravnih snovi ter pralni prašek. Spoznali smo nekaj novih zelišč in naravno vrtičkarstvo.

Veliko smo se naučili, doživeli in uživali v pristni naravi.

Foto in besedilo: Nataša Rok Poročnik

 

7. mednarodni slikarski ekstempore tudi z udeležbo naših učencev

28. 9. 2016

 

V sredo 28. 9. 2016, je bil na Gimnaziji Koper organiziran že 7. mednarodni slikarski ekstempore, ki se je odvil hkrati v okviru Bienala sodobne glasbe z naslovom Norost.
Udeležili so se ga dijaki likovne smeri umetniške gimnazije in likovno nadarjeni dijaki ostalih srednjih šol. Posebno kategorijo so tvorili učenci devetih razredov osnovnih šol, ki jih veseli umetniško ustvarjanje in bi se morda želeli vpisati v programe umetniških gimnazij likovne smeri, iz južne Primorske, hrvaške Istre ter zamejske Slovenije.
Našo šolo so uspešno zastopale devetošolke Samanta Brečevac, Lara Rajman in Natja Kavrečič. Vse tri so delo zelo dobro opravile in se uvrstile na razstavo. Med okoli sto udeleženci pa je Lara v svoji kategoriji dobila celo tretjo nagrado. Čestitamo!

 

Prireditev Trdno stoj! Spregovori! navdušila naše učence zadnje triade

 

28. 9. 2016

V koprski dvorani Arena Bonifika se je v sredo, 28. 9. 2016 odvila prireditev "Trdno stoj!Spregovori!", ki je namenjena dijakom in učencem zadnje triade osnovnih šol.

Osrednja nit dogodka je bila strpnost do drugačnosti, zbrani so strinjali, da je potrebno zatreti vse vrste nasilništva, tudi medvrstniškega. Mladim so spregovorili mednarodno znani motivator Nick Vujicic, športniki Filip Flisar, Dejan Zavec, Miran Stanovnik, plesalka Nika Kljun in raper Zlatko. Mlade sta nagovorila tudi športni filozof Milan Hosta in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Na prvem programu televizije Slovenija je prenos neposredno spremljajo tudi 360 slovenskih šol. Dogodek so organizirali Ministrstvo za izobraževanje in Zavod za šolstvo v sodelovanju z društvom Zaživi življenje.

Vir: Radio Val 202

 

 

Kuharska ekipa izbirnega predmeta Načini prehranjevanja se je udeležila prireditev Vonj po Istri v Krkavčah

 

24. 9. 2016

 V soboto, 24. septembra 2016 se je kuharska ekipa izbirnega predmeta Načini prehranjevanja udeležila pristnega istrskega dogodka, ki je zajemal predstavitev vasi Krkavče, njenih prebivalcev, običajev, kulinarike, izdelkov in živali, ki so bile nekoč nepogrešljivi del življenja na vasi.


Kuharska ekipa devetošolcev Matic, Vanesa in Anastasija so se udeležili kuharskega šova. Kuhali in postregli so Česnovo juho, Pljukance s tartufi in Fritule. Od treh ekip so dosegli najvišje število točk. Ocenjevalca Saša Miljuševiča, ki je bil prvi zmagovalec resničnostnega šova MasterChef, so najbolj prepričale fritule, ki so namesto sladkornega posipa bile obložene z mletimi mandeljni.


Matic, Vanesa in Anastasija so za dosežene točke in prvo mesto veseli in ponosni.

ČESTITAMO!

Foto: Matevž Kocjan

 

Učenci planinskega krožka na nočnem pohodu na Gažon

23. 9. 2016

 

V petek, 23. 9. 2016 smo se s planinskim krožkom odpravili na nočni pohod na Gažon.
Uživali smo. Bilo nam je lepo.Lučke so prinesle svoj čar.

Foto in besedilo: Nataša Rok Poročnik

 

Naravoslovni dan za učence 9. razreda v Posočje

20. 9. 2016

 

Najprej smo si ogledali Sabotinski most, ki je največji železniški kamniti most na svetu. Nato smo se odpravili proti slapu Boka in proti koritom Soče. V trdnjavi Kluže so nam člani društva 1313 na šaljiv način prikazali življenje vojakov na soški fronti. Po ogledu muzeja na prostem Ravelnik pri Bovcu smo se vrnili domov.  

 

Rast inovacijskega projekta "Mala kitara" v obdobju 2014-2016

20. 9. 2016

 

Kot je bilo rečeno že v predhodnem šolskem letu(2014/15), so letos (2015/16) nekateri člani aktivno sodelovali kot pravi asistenti mentorja in to ne samo pri dnevu odprtih vrat šole »Popoldan na Ukmarja« ampak med samim procesom poučevanja učencev začetnikov. V prihodnje (2016/2017) bi raziskovali koncept zbliževanja kot oblike sodelovanja. Poglejte si nekaj utrinkov z zaključnega nastopa in dneva odprtih vrat šole tukaj…

 

Naši učenci so se udeležili tekmovanja World Scholar Cup: Global Round v Pragi

21. 7. - 26. 7. 2016

 

Na sončno četrtkovo jutro 21. 7. 2016 se je 11 učencev, dve mentorici in ravnateljica odpravilo na svetovno raven Svetovnega pokala šol v Prago.  Naš prvi postanek je bil na Ravbarkomandi in od tu je tudi prva slika.
Po trinajstih urah vožnje se končno nastanimo v hotelu, dobimo prve informacije glede tekmovanja in kartice z imeni, nato pa se končno lahko odpravimo na večerjo v bližnjo picerijo. (sl.8)
Naslednji dan se tekmovanje začne in najprej je na vrsti uvodna slovesnost, z nagovorom organizatorja tekmovanja, predstavitvijo celotne ekipe, ki skrbi za izvedbo tekmovanja in predstavitvijo vseh držav, ki delujejo na tekmovanju (sl.22 – 74) Nato pa je na vrsti glavni govornik William Cathers s temo Nepopolnost, ki obeta (The Promise of the Imperfect) (sl. 76). Sledilo je kosilo, nato pa so se učenci odpravili na lov na zaklad. Najprej so jih razdelili v skupine, kjer so spoznali tekmovalce iz drugih držav, saj niso sodelovali z učenci iz svoje države. Pri lovu na zaklad so morali opraviti različne naloge in pri tem zbrati čim več točk. Medtem, ko so se učenci podili po starem mestnem jedru, smo učiteljice raziskovale mesto same (sl. 97.). Dve uri pozneje pa smo se spet dobili na pomolu št. 9, ker nas je čakala še vožnja z ladjico po Vltavi, za lep zaključek zanimivega dneva (sl. 117, 126)
V soboto 23. 7. 2016 je bil glavni del tekmovanja (sl.134). Pred hotelom nas že čakajo avtobusi, ki nas bodo odpeljali na English International School Prague, kjer bodo potekle tri od štirih tekmovalnih disciplin. Učence so spet razdelili na dve skupini (Skittles in Shortcakes), in v teh skupinah so sledikli vsak svojemu urniku. Najprej so vsi istočasno pisali test (Scholar's Challenge) (SL. 138), nato pa so Skittles najprej pisali esej (Collaborative writing), Shortcakes pa so po testu čakale debate (Team debates) (sl.145). Po kosilu, ki je potekalo ob različnih urah, so se skupine zamenjale. Učitelji smo ta dan nastopali kot razsodniki debat, poslušali pa smo jih vseh šest, tri dopoldne s skupinami Shortcakes in še tri popoldne s skupinami Skittles. Ob 18h, po večerji so nas avtobusi odpeljali nazaj v hotele in zelo naporen tekmovalni dan je bil končan.
V nedeljo 24. 7. 2016 je bil na vrsti še zadnji del tekmovanja Scholar's Bowl (kviz z daljinčki), ki je vedno zabaven. Za zabavo seveda poskrbijo organizatorji tekmovanja, da pa tekmovanje ne bi bilo prehudo, med kvizom naredijo pavzo in takrat učenci posvojijo alpako (sl 151 – 300).Tekmovanje se je zaključilo ob 12.30, po kosilu pa je sledil še zabavni del. Na Debate Showcase so se predstavili najboljši debaterji tekmovanja, razsodniki pa so bili njihovi prav tako odlični vrstniki. Ena izmed razsodnic je bila tudi Roža Bajec. (sl. 416 – 450) Tema debate je bila, da postaja otroštvo vedno bolj nepopolno (Resolved: That childhood is becoming more imperfect). Zmagala je ekipa, ki je zagovarjala nasprotno mnenje, medtem, ko so razsodniki presojali katera ekipa je bila bolj prepričljiva, pa so temo lahko komentirali tudi ostali udeleženci, tako učenci, kot učitelji in starši. Po debati je sledil nastop učencev, ki so poleg splošnega znanja pokazali tudi druge talente. Tu so se predstavila tudi naša dekleta (video: 476) in s svojo predstavo dvignila na noge celo dvorano, ki je ploskala in prepevala z njimi. Po večerji nas je čakala še predstavitev držav in kultur na kulturnem bazarju, kjer smo tudi mi imeli svojo stojnico in zastopali Slovenijo (sl. 478, 522).
Ponedeljek 25. 7. 2016 je bil za mlajše (Junior Division) prost dan. Izkoristili smo ga za izlet v Plzen, kjer smo si ogledali živalski vrt in del starega mestnega jedra. (sl. 628). Kar prehitro je prišla ura odhoda nazaj v Prago (sl. 647) in v hotel (sl. 655), saj smo se morali pripraviti za ples. (sl. 702, 713)
V torek 26. 7. 2016 je sledil še zaključek tekmovanja s predstavitvijo držav, ki so sodelovale (mimohod zastav) in razglasitev rezultatov (sl. 717 – 885). S tem je bilo tekmovanje tudi uradno zaključeno. Po kosilu smo si vzeli čas še za kratek sprehod in ogled Prage, nato pa smo se podali na dolgo in naporno pot domov. (sl. 890 – 923).
Tekmovanje je bilo naporno, a vseeno zabavno in polno doživetij. Učenci so s tem pridobili ogromno novega znanja, izkušenj in spoznali veliko novih prijateljev z vsega sveta. Upam, da se bodo tega tekmovanja udeležili še kdaj.

Mentorica: Tjaša Lutar Kafol

 

Poletni raziskovalni tabor za drugošolce Narin 2016

27. 6. - 1. 7. 2016


Poletni raziskovalni tabor za drugošolce poteka v Narinu. Fotografije povedo vse...

Nataša in Aleš


 

 

Pozdrav z Rakitne 2016

27. 6. - 1. 7. 2016

 

V MKZ Rakitna neizmerno uživamo. Srečno smo prispeli in se v miru namestili. Malo je deževalo, vendar smo tisti čas izkoristili za urejanje stvari in počitek v sobicah, kjer bomo 4x prespali. Kasneje smo spoznali kraj, se igrali, prepevali in se zabavali. Zvečer smo zaspali kakor bi trenil. Danes pa smo se odpravili na celodnevni pohod. Prispeli smo na Krim. Neizmerno nam je teknil krompirjev golaž, ki so nam ga pripeljali iz zdravilišča. Cel dan smo opazovali gozdove, se podili za žuželkami na travniku, nabirali cvetlice in sedaj ponovno zaspali. Poglejte in po fotografijah presodite, če se imamo lepo.


 

Popoldan na Ukmarja 2016

21. 6. 2016

 

Letošnja zaključna prireditev Popoldan na Ukmarja uspešno za nami. Obsijani s soncem in polni pozitivne energije smo delavci šole in vse sodelujoči ter nastopajoči učenci in učenke razvedrili številno publiko, ki se je lahko sprehodila med ponujenimi raznoterimi dejavnostmi ter si ogledala za debelo uro pestrega dramsko, plesnega in glasbenega programa.


 

Spomladanski projekt v podaljšanem bivanju: Planeti 

17. 6. 2016

 

V podaljšanem bivanju drugih razredov smo se lotili raziskovanja našega planetarnega sistema. Z učenci smo zbrali literaturo o planetih in vesolju; tako je nastal naš »vesoljski kotiček« v učilnici. 

Opazovali smo planete v knjigah in na spletu, se o tem pogovarjali, jih primerjali, urejali in razvrščali, veliko smo se ukvarjali z velikostjo planetov.  Končni izdelek našega vesoljskega raziskovanja so planeti iz kaširanih balonov ali plastičnih lončkov - pobarvani so tako, kot jih prikazuje večina poljudne in strokovne literature in izdelani v resničnih in ustreznih velikostnih razmerjih.

Planeti so obešeni v avli pred učilnicama drugih razredov.

Zapisala: Jana Starman, učiteljica PB 2. razredov


 

 

Zaključek tekmovanja Čisti Zobki 2016

16. 6. 2016

 

Učenci 5. c razreda so pripravili prisrčen program ob zaključku tekmovanja Čisti zobki. Medicinski sestri Katja in Tatjana sta nagradili vse otroke, ki odlično skrbijo za ustno higieno, Sapramiška in njeni prijatelji pa so nas vse zabavali.


 

 Valeta 2016

 

Utrinki iz valete 2016.


 

 

Tekma učitelji: učenci 2016

13. 6. 2016

V ponedeljek, 13. junija 2016 so se na prijateljski tekmi v odbojki pomerili devetošolci in učitelji. Ob bučni podpori publike so se bolje odrezali učenci.


 

Predaja ključa 2016

13. 6. 2016

 

Po tekmi z učitelji je 9.c pripravil predajo ključa. Osmi razredi so se preizkusili v različnih spretnostnih igrah. Največ znanja in spretnosti so pokazali učenci 8. b  in tako osvojili ključ.


 

Tretje mesto na državnem šolskem tekmovanju v košarki 3x3

8. 6. 2016

 

Naši učenci so dosegli tretje mesto na državnem šolskem tekmovanju v košarki 3x3

Čestitamo!

 

Učenci 2. razredov v Lipici

1. 6. 2016

 

V sredo, 1. junija 2016 so učenci 2. razreda obiskali Lipico. V objemu narave in v družbi živali predvsem konjev so preživeli čudovit dan. Galerija.


 

Šola v naravi v Cerknem za tretješolce

30. 5. - 3. 6. 2016

 

Tretješolci sporočajo, da se imajo v šoli v naravi v Cerknem lepo.


 

Kulturni preplet 2016

19. 5. 2016

 

V četrtek, 19. maja 2016 smo doživeli prav poseben večer. Učenci, ki so vključeni v plesne in glasbene dejavnosti so nas popeljali v različne kraje in nam predstavili bogastvo plesne in glasbene kulture. Doživeli smo klasični balet, španski flamenko, egipčanski ples, slovenski ljudski ples, nastop kitaristov, nastop pevskega zbora, makedonski narodni ples, hip-hop, indijski ples, kitajski ples in skupno točko vseh nastopajočih. Vsa pohval za to bogato medkulturno doživetje gre učencem in njihovim mentorjem. 

 

Simbioza šola 2015/2016

16. 5. 2016

 

V šolskem letu 2015/2016 smo sodelovali pri projektu Simbioza šola. V septembru 2015 smo izvedli akcijo SIMBIOZO GIBA. V mesecu aprilu in maju 2016 pa smo v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev Koper pripravili delavnice digitalnega opismenjevanja za njihove varovance. V ponedeljek, 16. maja smo prejeli naziv SIMBIOZA ŠOLA.

 

Naše učenke uspešne na državnem prvenstvu v športni gimnastiki

13. 5. 2016

 

V petek, 13. maja 2016, je bilo na OŠ Dobrova državno prvenstvo osnovnih šol v športni gimnastiki. Iz naše šole se je tekmovanja udeležilo 24 deklet. Tekmovale so odlično in dosegle izvrstne rezultate (v priponki).

Čestitamo!

 

Simbioza šola

12. 5. 2016

 

V mesecu aprilu in maju 2016 smo v sodelovanju z Obalnim domom upokojencev Koper pripravili delavnice digitalnega opismenjevanja za njihove varovance. Našo pozornost smo usmerili v uporabo pametnih telefonov in tablic. Delavnice so potekale v Obalnem domu upokojencev. Tej pobudi se je odzvalo 13 starostnikov in 7 prostovoljk iz 8. razreda.
Utrinki našega druženja.