Koprsko osnovno šolo Antona Ukmarja so 5. marca 2019 obiskali učenci francoske šole Vincent Consideran iz kraja Salins-les-Bains blizu švicarske meje. Mladi se na obeh šolah učijo jezika esperanta, mednarodnega sporazumevalnega jezika, ki je nastal ob koncu 19. stoletja. Na koprski šoli ga učenci spoznavajo od leta 2008.

Učenka OŠ Antona Ukmarja Gaja Vanesa se esperanta uči že dobro leto in pol: "Izbrala sem ga, ker je esperanto mednarodni jezik, ni ne tvoj ni ne moj, ni od nobenega, hkrati pa od vseh. Je zelo preprost, imaš samo 16 pravil, se ga hitro naučiš, tako da lahko hitro komuniciraš."

img 20190305 102035 small

Interesno dejavnost esperanta obiskuje v šolskem letu običajno od deset do 25 učencev, pravi učitelj Peter Grbec: "Moram reči, da sem navdušen nad zanimanjem in tudi način poučevanja je malo poseben. Učenci se učijo tri jezike hkrati s pomočjo aplikacije Duolingo in da je učenje neke vrste igra, se samostojno učijo esperanta s pomočjo angleščine in hkrati trenirajo tudi slovenščino."

S šolo iz Francije, kjer se prav tako učijo esperanta, so že pred leti navezali stike. Profesor Emmanuel Desbrieres iz šole Vincent Considerant pravi, da so uspeli uresničiti željo in obiskali Slovenijo: "S koprsko šolo smo se povezali že preko skypa in učenci so se lahko že tako pogovarjali v esperantu. Veseli smo, da smo lahko prišli v Koper."

V prihodnjih dneh bodo tako obiskali Predjamski grad, Postojnsko jamo, ogledali pa si bodo tudi soline v Sečovljah. Remi pravi, da se je esperanta začel učiti pred kratkim: "Je mednarodni jezik, pravšnji za potovanja." Na koprski šoli so sicer spoznali zanimivosti kraja, učni program in se z vrstniki pogovarjali v esperantu. 

Tjaša Lotrič (vir: Radio Koper)